Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blev hjärntvättad"

Maria, 43, blev huvudstupa förälskad i nätdejten. När ”diamanthandlaren” från Michigan, USA, fastnade i Malaysia ville hon naturligtvis hjälpa till. I dag är hon 130 000 kronor fattigare.

Har du blivit drabbad? Hör av dig till 720 21.

- Jag blev hjärntvättad, förförd av alla hans vackra ord, säger hon.

Maria träffade en man som uppgav sig heta Kenneth Cole på dejtingsajten Badoo. I profilen sa han sig vara diamanthandlare, 45 år, singel, och med en son på 19 år.

Nu sitter hon hemma i lägenheten i Västerås med vetskapen om att hon snart blir vräkt. Maria struntade nämligen i att betala februarihyran för att kunna skicka pengar till mannen.

- Varför jag gjorde det? Ja, men han sa ju hela tiden att han skulle betala igen. Och pengarna var till en flygbiljett till Sverige. Han skulle äntligen komma till mig. Tidigare har han behövt hjälp med hotellräkningar, tullavgifter och ja, allt möjligt.

Men det är inte de enda pengarna hon lånat ut. Hon har tagit ett lån på 80 000 kronor och dessutom tömt både sitt eget och sonens sparkonto.

- Att jag tagit min sons pengar, det finns inte ord för det, jag skäms verkligen.

Hur kunde du bli så förälskad i en man du aldrig ens träffat?- Jag hade känt mig ensam, och haft en jobbig period med nära personer som dött ifrån mig. Och han lovade mig ett liv, han sa att jag var vacker, att vi skulle skaffa barn och gifta oss. Han såg mig, och jag behövde bekräftelsen.

- Visst, det var bara ord, men något i min hjärna triggade igång mig. Han var otroligt skicklig på att få mig på fall. Jag kände mig levande.

I efterhand har Maria insett att hon blivit utsatt för en bedragare.

- När jag gick in på sajten igen hittade jag en bild på honom, fast då kallade han sig Greg Jones och var 48 år, singel, och med en 12-årig dotter.

Maria har fortfarande kontakt med mannen som kallar sig Kenneth Cole.

- Jag konfronterade honom direkt när jag såg den andra bilden. Men han sa att någon annan måste ha lagt ut den. Jag svarar inte längre på hans kärleksförklaringar, men jag vill ha kontroll på vad han gör. Innerst inne hoppas jag få tillbaka pengarna.

Allvarligt?- Ja.

Maria har polisanmält mannen, men fått veta att den här sortens brott är svårutredda.

Bedragarna använder bulvaner, och betalningarna blir ännu svårare att spåra när pengarna går utomlands.

Hon är inte ensam om att ha blivit lurad. Ytterligare två likartade anmälningar finns hos polisen.

Maria är ett fingerat namn.