Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag blev pålurad brandsläckaren”

5 880 kronor, plus ränta och amorteringsavgifter. Kerstin Wikner anser att hon blev pålurad ett så kallat brandskyddspaket.

Annons

Vallbybon Kerstin Wikner, 79 år, hade packat väskan och väntade på skjuts.

Det var den 3 september och lantstället hägrade.

Då ringde det på dörren. Utanför stod en man som ville prata brandskydd.

Snart hade han snackat in sig i hallen under förevändning att få undersöka brandvarnaren. En stund senare satt han vid köksbordet.

– Jag sa flera gånger att jag inte hade tid, men han fortsatte att prata och skämta och han var trevlig.

Dörrklockan ringde igen. Det var väninnan.

– Jag blev stressad och ville bli av med karln.

Så hon skrev på utan att läsa det finstilta.

Vad trodde du att du köpte?– En brandsläckare för 296 kronor.

Försäljaren gav sig av och Kerstin Wikner for ut på landet. När hon kom hem efter tre veckor läste hon avtalet noggrant och upptäckte att 296 kronor endast var den första av 36 delbetalningar.

Det så kallade brandskydd hon köpt kostar 5 880 kronor plus ränta: om avbetalningsplanen löper tiden ut blir summan över 10 000.

För det får hon en pulversläckare med tio års garanti, en brandvarnare och en självriskreducering värd 3 000, ett komplement till hennes vanliga hemförsäkring om hon drabbas av brand.

Priset gjorde Kerstin Wikner förskräckt och hon kontaktade företaget, Svensk brandskyddsassistans, SBA AB, för att häva köpet utan att lyckas. Ångerrätten gäller bara i två veckor och företaget ansåg inte att försäljningsmetoderna var vilseledande. Kerstin Wikner ångrar att hon släppte in försäljaren. Nu ska hon betala räkningen och glömma.

Räddningstjänsten får regelbundet samtal från västeråsare som varnar för dörrknackare, på senare tid SBA AB. Det uppger Stellan Jakobsson, chef för förebyggande avdelningen.

– Ibland ljuger försäljare om att de kommer från oss.

Stellan Jakobsson anser att Kerstin betalat överpris.

– En brandsläckare kostar 400 kronor och en brandvarnare 60–70 kronor.

SBA AB har anmälningar mot sig hos Konsumentverket och andra massmedier har berättat om kunder som känt sig lurade.

VLT ringer och får prata med Conny Rinnström, ordförande i bolagets styrelse.

Han känner till ärendet och menar att Kerstin Wikner visste vad hon skrev på. Han anser att priset är rimligt och uppger att brandvarnaren är en exklusiv sort. Att även andra känt sig lurade förklarar han med att äldres barn krånglar och vill häva köp. Därför säljer man numera inte till personer äldre än 68 år. Conny Rinnström tycker att Kerstin Wikners kritik är orättvis och känner sig kränkt.

– Jag mår jättedåligt nu och vill inte prata mer.