Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag går och fiskar...

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vanligtvis brukar man säga att sommaren är här när Per Gessle hörs på radion men det tycker inte vi på SMHI. Här är sommaren definierad som den tid när dygnsmedeltemperaturen i 5 dygn är över 10 grader.

Annons

När det väl har inträffat säger vi att sommaren anlände den första dagen då detta inträffade. När det har blivit sommar kan det aldrig gå tillbaka till att vara vår även om temperaturen skulle sjunka kraftigt. I Götaland och Svealand samt södra Norrlands kustområde brukar detta inträffa i maj och i övriga delar en bit in i juni. På högre höjder i Lapplandsfjällen kan det bli så att sommaren inte kommer alls och då går man direkt från vår till höst. Den 26/4 kom sommaren till Lund och Malmö vilket var nästan två veckor tidigare än normalt men sen stannade sommaren upp då maj fick en ganska så kall start. Den 13/5, som vi visste först den 18/5, avancerade sommaren. Många stationer i Norrbottens kustland och i Tornedalen fick sommar, några stationer i Västernorrlands län och samtliga stationer i Stockholmsområdet. I Norrland kom sommaren tidigare än normalt, i Stockholm höll den tidtabellen och längs Västkusten är den redan nu försenad. Men det fortsätter vara varmt de kommande dagarna så det ser ut som att sommaren avancerar ytterligare.