Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag har ett grymt stort VIB-hjärta”

Mikael Lennartsson har använt sin kropp för att stoppa bollar åt VIB sedan klubben hette Tomasgården och innebandy kallades svettbandy. Han var beredd att göra samma sak i år trots att laget tippades få stryk med ”20–0 i alla matcher”. I onsdags gick hans klubb i konkurs.
– Det var en enormt tung dag, säger ”Lelle”.

VIB:s konkurs beror till stora delar på att ett fåtal styrelsemedlemmar delade ut skyhöga kontrakt utan täckning.

Det har inte Mikael Lennartsson något att göra med. Målvaktsveteranen har inte kostat VIB ett öre i lön.

– Jag har aldrig haft någon lön eller försökt skriva ett sånt kontrakt. Jag fanns med redan i Tomasgården och var reserv när vi tog SM-brons. Jag har varit i väg ett par vändor men spelat den största delen av karriären i VIB. Det var en enormt tung dag när konkursbeskedet kom.

Som innebandyreporter har jag träffat massvis med personer med känslor och sympatier för VIB. Jag skulle ranka Mikael Lennartsson som en av de tre mest engagerade.

Han har alltid ställt upp och gett sin syn på saker och ting, alltid engagerat sig i vad som sägs om VIB och hur verksamheten styrs.

Har han varit missnöjd med rapporteringen om en match har han kunnat ringa upp och konstruktivt berättat vad han tyckt varit fel – och rätt.

Kort sagt: Lennartsson har ätit, sovit och andats VIB.

– Jag har ett grymt stort VIB-hjärta, det är därför det känns så tråkigt nu.

Men han har alltid skyddat ”sin klubb”. Aldrig sågat en medspelare eller tränare – aldrig gett enskilda personer skulden. Och det vill han inte göra efter konkursen heller.

– Jag skulle aldrig hänga någon som jobbat ideellt för klubben. Det är jävligt tråkigt det som har hänt. Men det har alltid varit snack om ekonomin i VIB och det här kanske är lika bra. Förhoppningsvis blir det en nystart. Vi har VIB U och vad jag har förstått så har den föreningen en stabil ekonomi.

Vad anser du ligger bakom konkursen?

– Vi har inte haft tillräckligt mycket kompetent folk i styrelsen. Det har genomsyrat hela föreningen, att det har varit för få personer som jobbat för klubben. Det har tagit en jävla tid för de som kom in att reda upp allt, och hade inte alla spelare lämnat så tidigt så hade vi kanske klarat det.

Lennartsson fortsätter:

– Ett stort fel var att Stefan Lindgren försvann. Han skulle varit kvar som sportchef, det hade varit den bästa lösningen. Med facit i hand var det ett generalfel att inte ha honom kvar. Han strukturerade mycket i VIB.

Vad betyder det för innebandyn i Västmanland?

– Det är en katastrof. Nu ska Sura axla rollen som det bästa laget och det vill dem inte ens själva.

Samarbete mellan klubbarna i Västmanland har inte existerat över huvud taget senaste åren. Nu vill ”Lelle” se att schismerna försvinner.

– Jag efterlyser ett samarbete och att vi bildar en allians. Det borde finnas ett representationslag som Förbundet står bakom och dit klubbarna tyckte att det var en ära att få släppa spelare. Så har det inte varit nu, då har klubbarna vägrat låna ut spelare.

Men vilken klubb ska det vara då? Sura vill inte, och bakom dem är Malmaberg bäst just nu men där är frågan om klubben är stor nog för SSL. Ska det vara VIB U?

– VIB U är den klubb som har störst ungdomsverksamhet och en bra ekonomi. Som jag ser det är det den klubben med bäst muskler för att kunna ta sig dit igen. Men då måste allt gammalt groll försvinna.

Då vill Lennartsson se nuvarande Suratränaren Stefan Lindgren i en ledande roll.

– På sikt skulle jag vilja se honom som utvecklingschef eller sportchef i det som ska blir nya VIB. Nu är det för mycket som har strandat på grund av att människor varit osams. Det har varit ren sandlådenivå ibland och så får det inte vara. Något måste hända annars kommer det ta år och dagar innan vi har en elitklubb igen såvida inte Sura får in en storsponsor som gör att dom kan satsa ännu högre.

Hur gör du nu – spelar du vidare med VIB U i divison 2?

– Jag har sagt att jag är öppen för diskussion. Jag vill gärna vara del av en satsning och hoppas att fler gamla spelare också vill det.

Tillberga kan flyttas upp till division 1

Efter Västerås Innebandys avhopp. Nu kan division 2-laget Tillberga IK få en gratisplats till division 1 – men bara om Hässelby tackar ja till en allsvensk plats.

Så här ligger det till:

Om Kais Mora tackar ja till sin SSL-plats står Hässelby på tur till att få spela i allsvenskan. Om Stockholmslaget, som ligger i division 1 östra Svealand, tackar ja så tillfrågas ettan i östra gruppen,

givetvis Tillberga IK.

Om Hässelby däremot nobbar erbjudandet så tillfrågas ettan i en annan region då det blivande allsvenska laget inte kommer från samma region som Tillberga. Då tillfrågas alltså inte klubben.

VLT