Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag leker gärna tre

Hela min uppväxt har jag blivit tillsagd hur min relation till mina vänner ska se ut. Fröknar och lärare som sa ”tjejer kan bara leka två och två”. Och det är klart att det blev så sen, för vi lyssnade ju på våra fröknar.

Så när Snor-Lisa kom och frågade om hon fick vara med och leka fick man aktivt försöka undvika henne, alternativt säga ”det spelar ingen roll för mig, fråga Kajsa” varpå Kajsa hänvisade tillbaka till mig. Våra fröknar måste ha varit medvetna om att detta skedde, men ursäktade oss med att vi tjejer helt enkelt är inkapabla till att leka flera. ”De kan ju bara ha en bästis”.

Nu är jag 18 år och har inte haft en fröken sen fritids på mellanstadiet men fortfarande får jag höra av folk hur vi förväntas vara. Nu har det i stället blivit ”tjejer är falska” eller ”tjejer snackar skit”. Och ja, det gör vi, men det gör mina killkompisar också. Det finns inget falskt i min relation till mina tjejkompisar. Det vi känner för varandra är uppriktig omtanke. Vi tar hand om varandra, hjälper varandra och finns där. När någon är ledsen finns minst tio tjejer runt om och kramar, tröstar. När någon är deppig eller opepp gör de andra allt för att motverka. Vi har ”kidnappat”, överraskat, bakat, bubbelbadat och peppat.

När jag fyllde år stod mina tjejkompisar utanför mitt fönster i snö upp till knäna vid tolvslaget med en tårta och sjöng för mig, en tanke som aldrig skulle slagit mina killkompisar (om det inte var en tjej som slog dem med den).

Om en tjej inte gillar en annan tjej behöver det, till skillnad från vad våra fröknar sa, inte bero på avundsjuka. Det kan bero på att man helt enkelt bara tycker hon är dum i huvudet. Vi har rätt att uttrycka ogillande gentemot en annan tjej, precis som vi har rätt att uttrycka ilska gentemot en kille utan att anklagas för PMS. Så nej, jag tror inte att tjejer bara kan leka två när jag har minst tio vänner som bevisar motsatsen. Vissa kompisar är dumma, men då kan man byta. Det är konstant öppet köp. Snor-Lisa är välkommen nu.