Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag såg en ubåt 200 meter ut i vattnet"

Västeråsare såg ubåt i område där militären söker efter främmande undervattensverksamhet.

Just nu håller militären på att söka efter vad man tror är främmande undervattensverksamhet.

Västeråsaren, Anne Berlin, som sedan fyra år bor i Uppsala var i måndags med några vänner på hotell Yasuragi på Hasseludden i Stockholms skärgård när hon såg något konstigt ute på fjärden.

Det var efter att de hade ätit frukost och varit och badat som hon tittade ut genom hotellfönstret och till sin stora förvåning såg en ubåt.

Vad var det du såg?

- Jag såg en ubåt cirka 200 meter ut i vattnet. Jag blev väldigt förvånad men jag tog fram kameran och började fotografera. Jag lyckades få tre bilder på ubåten när den rörde sig över vattnet, säger Anne Berlin till vlt.se.

Hur såg ubåten ut?

- Den hade ett torn med tre pipor som stack upp ur vattnet och på tornet fanns det något rött. Jag är osäker på om ubåten var på väg upp ur vattnet eller om den var i ytläge. Jag väntade på att jag skulle se ubåten bättre så att jag skulle kunna zooma in den för att få en bättre bild.

Det var under cirka fem minuter som Anne kunde se ubåten innan den försvann utom synhåll.

Hon och hennes väninna diskuterad vad de sett och lade sedan ut bilden på Facebook. Under torsdagen började militären att jag ubåtar i skärgården .Då Annes pappa och berättade att militären höll på med ubåtsjakt i området.

Kontaktade du militären?

- Jag mejlade in bilderna och berättade vad jag hade sett.

Har det hört av sig?

- Nej, de har inte hört av sig.

Hon tycker det är konstigt att inte militären berättar om de har övning eller vad de håller på med när någon sådant här händer.

Blev du rädd när du såg ubåten?

- Absolut inte. Men vi undrade vad ubåten gjorde där.

Militären säger att det ska ha funnits en Holländsk ubåt i området som har varit med i en övning. Tror du att det är den du har fotograferat?

- Jag har ingen aning vilken nationalitet ubåten hade. Men den ser inte ut som den holländska ubåten om man tittar på tornet, säger Anne Berlin.

Carl Bergqvist, major i Flygvapnet som sedan 2007 driver försvars- och säkerhetsbloggen Wiseman's Wisdoms, säger till vlt.se att det med största sannolikhet är en Walrus-klass ubåt från Holland som Anne Berlin har fotograferat.

- Akterdelen har den karakteristiska näsan. Att antennerna är olika lång jämfört med andra bilder på Walrus-ubåtar av samma typ beror på att antennerna är teleskopiska. Den holländska ubåten har varit här på övning och är säkert på väg hem.

Försvarsmakten har fått Annes bild av ubåten men presschefen Philip Simon kan varken bekräfta eller dementera Carl Bergqvists uppgifter om att ubåten är holländsk.

- De som kan det här har inte haft tid att titta på bilden. De har fullt fokus på den här operationen som pågår. Men vi tittar på alla sådana här bilder som kommer in från allmänheten, säger han.