Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tänker bli världsmästare”

Västerås roadracing-stjärna, Filip Backlund, satsar hårt på sin sport. – Om fem år ska jag vara världsmästare.

Filip Backlund gör sitt uppmärksammade uttalande på sin första presskonferens någonsin på hemmaplan i Västerås. Nu inleder motorlöftet, snart 21 år, hans team, sponsorer och partners, den satsning som ska leda till VM-guld 2016 i en av de tuffaste av alla motorsporter.

– Jag åker motorcykel för att bli bäst i världen. Varför himla det, säger Filip inför närmare hundratalet människor på ACC.

Redan som 13-åring hade han sagt så och år efter år bara förtydligat detta genom sina framgångsrika tävlingar.

2011 är det dags för ett första avgörande steg. Han ska åka alla åtta tävlingarna i SM i Pro Superbike i Sverige och fyra fem tävlingar i tyska mästerskapen IDM Super-bike, ett av världes tuffaste mästerskap.

Kanske blir det också ett par Endurancetävlingar. På tisdag kommer det italienska endurance-VM-teamet MCS Racing till Västerås för att om möjligt få Filip att tävla i Japan, Bahrein och Qutar. Tävlingar som passar in i programmet.

I år kommer han på en ny Suzuki, ”bättre än den förra”, men det går förstås inte att åka VM-lopp med den.

- Det får bli en annan typ, ler han. En VM-hoj får man fixa så mycket man vill och kan med. Nu grenslar jag väl mer eller mindre en standarmaskin jämfört med en VM-hoj.

Då kan man mäta och förstå skillnaden ute i den stora roadracingvärlden.

Filip Backlunds stil är extremt proffsig. Både på och utanför banan. Det finns redan en viss effekt kring de race han åker. Det finns de som jämför honom med Björn Borg, tennisikonen.

Öppen, framåt, hjärtlig, glad. Undra på att han är poppis.

En känd motorskribent har sagt att ”Backlund har den mentala styrkan att bli bäst i världen. Utrustad med vinnarskalle. Att bli först och bäst.”

VM-året 2008 gav honom värdefulla lärospon i en hård värld.

– Åkte jag inte tillräckligt fort fick jag en spark i baken under loppet. Den sade att åker du inte fortare har du inte här att göra.

Det var exempelvis i England han visade sina utvecklingsmöjligheter när han hade snabbaste tränings-tiderna trots att han aldrig gästat banan.

I VM hoppas han få åka mellanklassen motor 2. Den gillar han bäst. Med cyklar som passar den Backlundska feelingen.

För att lyckas i sin målsättning vill han känna säkerhet bakom ryggen från sitt eget team. Med chefsmekanikern Niklas Forsberg från Norrköping i spetsen.

– Ett gäng som vill vinna likaväl som jag.

Envishet är en dygd i den här sporten. Harmonin strålar runt Filip.

– Jag vill vara lycklig och glad när jag går ut på banan.

Det är på det visat han ska bli världsmästare.

Pappa Jan Backlund står och småmyser i bakgrunden. Har har varit med från starten.

Trodde du på den här utvecklingen?

-Absolut.