Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tycker att det är orättvist”

Håkan Wåhlstedt har bara varit landshövding i drygt fyra månader – men redan har kritiken vuxit sig stark. Från företagarhåll upplevs han som ”odisciplinerad” och han får även kritik för att han har framstått som berusad på offentliga tillställningar.

Kritiska röster har höjts om att Håkan Wåhlstedt inte tar sitt uppdrag på allvar. VLT har under en tid granskat landshövdingen, bland annat läst hans externa e-post och tittat på hans representation.

När VLT ber om en intervju blir svaret att vi kan få en telefonintervju, almanackan är pressad. Vi propsar på ett riktigt möte och till slut blir intervjun av.

Det är en ytterst välförberedd landshövding som kommer till mötet. I handen har han färdigskrivna papper med förmodade frågor, bland annat om efterfester på slottet.

Med vid intervjun är också Erik Bergman, länsstyrelsens pressansvarige.

Inom länsstyrelsen ska det finnas en tydlig oro – du är inte så förberedd och drivande som tidigare hövdingar. Du sägs uppträda odisciplinerat och känslan är att du inte förstått uppdraget.

– Uppdraget är på sex år och jag har haft det i fyra månader hittills. Men det är tvärtom skulle jag påstå. Jag möter många som säger ”vad du är väl påläst” och ”vad mycket du har lärt dig redan”. I början var det ju väldigt positiva tongångar, det var många som hörde av sig, inte minst media.

En som varit kritisk till utnämningen är Tomas Högström (M), oppositionsråd i landstinget. Han tycker att du fått jobbet på gamla meriter, att du inte har de aktuella kontakterna. Vad säger du om det?

– Jag träffade ju Tomas Högström redan min första vecka som landshövding och då sa han att det inte var mig han var kritisk mot utan regeringen som utsett mig. Och det var också hans personliga uppfattning – inte partiets. Sedan kan det finnas en bakgrundshistoria till varför han inte tycker om mig som person, men den vill jag inte gå in på.

Det har varit mycket ”klippa band” och invigningar för dig – vad har du åstadkommit hittills?

– Ja, sånt försöker jag tacka ja till. Det är väldigt uppskattat när landshövdingen kommer och då försöker vi ställa upp när kalendern så tillåter. Vi har också tagit fram en regional utvecklingsplan och även om själva planen är tagen så är det ett pågående arbete att genomföra den. Den styr mycket av vår verksamhetsplanering.

Nämn andra saker som du tänker engagera dig i?

– Det är UF, Ungt företagande. Jag har också ett stort idrottsintresse och känner väldigt mycket för många människoöden. Jag blev tillfrågad att gå med i Bissen brainwalk och det gjorde jag.

Du har vid två tillfällen kallats till möten på finansdepartementet? Det första var ett ”introduktionssamtal”, vad var det andra?

– Jag är regelbundet på regeringskansliet, senaste gången var vi där på en myndighetsavstämning. Alla länsstyrelser är där regelbundet.

Jag har hört att det var ett ”uppläxningssamtal?”

– Nej, det var det inte. Jag har regelbunden kontakt med regeringskansliet och jag går inte in på i detalj vad vi diskuterar. Mötena handlar om länets bästa.

I VLT:s granskning har vi bett att få se din kalender, vi fick se en av dina företrädares, Mats Svegfors. Men din får vi inte se. I stället har vi fått nöja oss med ett axplock som ligger på länsstyrelsens hemsida. Du har ofta streck i kalendern eller externa möten – vad betyder det?

– Jag vet inte, jag är inte inblandad i det.

Här förklarar den pressansvarige att det kan röra sig om flera möten i rad på exempelvis regeringskansliet. I princip vad som helst.

– Men de kanske inte är intressanta nog att skriva ut, förklarar Erik Bergman.

När det var innovationsriksdag och Stefan Löfven var i Västerås var du anmäld till programmet. Men du deltog bara i öppningstalet och middagen – i stället sägs det att du gick hem och sov. Var det inte intressant?

– Min kalender är ganska tuff och jag behövde inte vara med just då, jag var inte uppbokad på några tal. Men vi hade ju en lunch på slottet och vi bjöd på gös som jag själv dragit upp. På förmiddagen, dagen efter, var jag ute och vittjade nät. Jag kommer inte ihåg klockslaget när jag åkte ut.

Vid åtminstone två tillfällen har du tagit alkohol ur representationsförrådet för privat bruk. Första gången påpekades det och länsrådet informerades. Varför hände det igen?

– Ja, det var ett misstag att låna från representationsförrådet och jag beklagar det. Min avsikt har hela tiden varit att ersätta det och det har jag också gjort.

Hinner du inte handla ditt vin själv?

– Jag har inget annat att tillägga än att det var ett misstag. Det var några flaskor vid två tillfällen. Fem kan stämma.

Vid flera tillfällen har personer reagerat på att du har framstått som berusad både vid offentliga tillställningar och på krogen: På företagarnas stora fest Guldstänk, Oleary’s, när du var med Viltvårdsförvaltningen på Grimsö och på Kajplats 9. Vad säger du om det?

– Det stämmer inte. På Oleary’s till exempel drack jag Coca-cola hela kvällen. Jag var där med en bekant och det kan vara så att jag köpte öl åt honom.

Det här är något som företagare i stan reagerat på. Jag citerar en: ”Att vara kraftigt berusad på sitt första officiella framträdande som på Guldstänk är ett big no, no”. En annan säger: ”Det är ju inte en sådan man bygger förtroende med.” Andra undrar om du kommer att klara jobbet?

– Jag upplever att jag klarat jobbet bra och jag har fått väldigt positiv respons på det jobb jag lägger ner.

Så du var inte berusad på Guldstänk?

– Alltså, det var en trevlig och festlig tillställning och det var många som bidrog till den goda stämningen. Och jag deltog på festen och hade trevligt som många andra. Men jag var inte kraftigt berusad.

En av dina företrädare, Mats Svegfors, tycker inte att det är ok att en landshövding är berusad vid offentliga tillställningar. Han tycker att medborgarna och staten ska ställa höga krav på sina landshövdingar. Vad tycker du?

– Jag håller med honom.

När VLT nås av sådana här rykten, sanna eller osanna, vad säger det om bilden av dig?

– Jag vill inte kommentera rykten som inte är sanna, det kommer jag inte att göra. På K9 hade jag druckit väldigt lite, däremot var det flera andra i sällskapet som hade druckit mer.

Blir du ledsen?

– Ja, lite sårad blir jag ju. Jag tycker att det är orättvist. I uppdraget ingår det att ibland vara i sammanhang där det förekommer alkohol. Men jag dricker väldigt ofta cider eller alkoholfritt. Sen om andra vill misstänkliggöra mig – det beklagar jag.

Är du en festprisse?

– Nej, men det ingår i uppdraget att vara med i flera sammanhang där arrangemanget slutar eller avrundas med en fest. Jag brukar ofta gå hem ganska tidigt.

Många överraskades av din utnämning, du lämnade politiken år 2007. Varför fick just du frågan?

– När Mats Svegfors slutade hade VLT en quiz där läsarna skulle rösta eller gissa på vad som skulle hända nästa år. En av frågorna var just ”vem blir landshövding nästa år??” 1 var Lena Hjelm-Wallén, x var Håkan Wåhlstedt och 2 var någon annan. Jag hade väl inte tänkt tanken, men någon annan hade tydligen gjort det.

År 2006 föreslog Miljöpartiet att landshövdinge-posten skulle försvinna. Du ingick i en parlamentarisk kommitté som skulle utreda frågan. Nu är du själv landshövding – du har ändrat uppfattning?

– Jag har stor respekt för det vi kom fram till – att när de gäller de 21 landstingen som finns så kan det behövas större enheter för att klara av de problem som vi står inför.

VLT:s granskning inleddes i mars, efter Guldstänk 15 mars, och har varit känd av länsstyrelsen. Sedan dess har Wåhlstedt representerat vid såväl Bissengalan i Köping några veckor senare och på s-kongressen i Västerås utan anmärkningar från personer VLT talat med. En ledande person i näringslivet bekräftar: ”Jag måste säga att han repat sig lite, men han har en lång resa kvar”.

Från regeringshåll vill man inte kommentera vare sig utnämningen eller de rykten som går om Håkan Wåhlstedt.

– Regeringen har alltid förtroende för sina underlydande chefer till den dagen man meddelar något annat, säger Peter Skeppström, pressekreterare vid finansdepartementet.

Landshövdingens uppdrag

Landshövdingen är länsstyrelsens chef och utses direkt av regeringen. God kännedom om och insikter i det politiska beslutssystemet är ett av kraven för att få uppdragen. En av landshövdingens viktigaste uppgifter är att samordna den statliga verksamheten i länet.

Uppdraget som landshövding har i stora delar likheter med ett förtroendeuppdrag. Det ställer krav på förmåga att kunna företräda regeringen men också att verka i olika länspolitiska sammanhang.

Landshövdingar infördes

i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden, alltså län.

Håkan Wåhlstedt är 51 år. Hans förordnade är på sex år. Han tjänar 93 000 kronor i månaden.

Källa: Länsstyrelsen, Regeringskansliet