Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag var nog bara dum”

Han hamnade på sjukhus med livshotande skallskador. Peter Uksila vill inte att andra ska göra samma misstag.

– Jag använde inte cykelhjälm. Det värsta är att jag inte hade någon anledning att strunta i hjälm, men jag gjorde det ändå. Jag var nog bara dum.

Just nu är han hemma som konvalescent, med skallskador och huvudvärk. Men faran är över och läkarna i Uppsala har lappat ihop hans huvud, som skadades svårt i en ganska simpel cykelolycka. Länge var han sängbunden.

Allt för en liten vurpa.

– Jag hade varit på ett födelsedagskalas och skulle cykla hem, men ramlade. Man tror ju att cykeln inte rör sig så hastigt, och att man ska kunna ta emot sig med händerna. Men det gick så snabbt, och jag tog emot nästan hela smällen med mitt huvud.

I och med detta blev han ett typiskt fall i statistiken. Det är nämligen inte kollisioner som är den vanligaste olyckstypen, det är singel-olyckorna. Ett hjul kan fastna i trottoarkanten eller mellan gatstenar, man kan ta kurvor för snabbt eller måste bromsa in hastigt i en gatukorsning.

Att han är västmanlänning, från Köping, gör honom ännu mer typisk. Få västmanlänningar bär nämligen cykelhjälm.

– Nu, efteråt, förstår jag inte hur jag tänkte. När jag var yngre åkte jag motocross och då använde jag hjälm, det var självklart. Men det är ju väldigt många cyklister som inte använder hjälm, och då tänker man att ”åh, jag struntar i det”. Men det är ju mycket som kan hända, och det händer snabbt. Jag är 30 år och borde ha varit klokare.

Han ska inte slyta att cykla, men först måste han hämta sig lite mer från sina skador innan han ens kan tänka på att sitta upp i sadeln igen.

– Jag klarade mig i alla fall. Men man kan få huvudvärk i mellan en månad och ett år efter en sådan här händelse, och sjukskrivningen kan vara allt från en till sex månader.

Han fick en skallfraktur och en epiduralblödning. Han kunde ha dött.

En epiduralblödning uppstår ofta genom ett fall, exempelvis från cykel. Blödningen orsakas av att blodkärl slits av i utrymmet mellan skallbenets insida och den hårda hjärnhinnan. Blodet strömmar ut och efter några timmar kan man glida in i en permanent medvetslöshet, som följs av döden.

Om den skadade kommer in sent till sjukhuset kan ibland livet bara räddas på operationsbordet, genom att borra ett hål i huvudet och tömma ut blodet.

Att Peter, som västmanlänning, till slut hamnade i Uppsala visar att han var illa ute. I Uppsala togs hans symptom på allvar.

– Och där fick jag stanna i nio dagar.

Peter Uksila har fått en tankeställare, och som sjukskriven har han gott om tid att fundera.

– Jag tycker att det ska vara lag att ha cykelhjälm, också för vuxna. Annars blir det ofta inte av att använda hjälm, trots att man egentligen vet att man behöver den. Synd att man ska behöva gå igenom en olycka innan man förstår det.

Länets kvinnor ratar hjälmen

NTF:s undersökning Cykelhjälmsanvändning cykelstråk 2011

Användningen av hjälm varierar starkt i olika delar av Sverige. Bäst är Stockholm, där nästan 80 procent använder cykelhjälm. I Göteborgstrakten är siffran lite över 50 procent.

Sämst är Kalmar län, där knappt 10 procent använder cykelhjälm. Allra sämst i landet är dock kvinnorna i Västmanland, som är den enda grupp som faller under 10-procentsgränsen. Västmanländska män har en användning på drygt 20 procent, vilket inte heller är någon hög siffra, men som ändå hjälper upp länet från den absoluta botten.