Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag var också med och grävde"

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

Claes-Göran Helin var 9 år då hans pappa fann Tunaguldet på tomten.

Det var sommarlov och Claes-Göran befann sig hos sin farmor på en ö.

Grunden på deras nybyggda hus skulle strykas med asfalt för att stå emot fukt och helt plötslig upptäckte hans pappa guldet i jorden när var på väg att fylla igen runt huset igen.

Det var början på utgrävningarna som tog två och ett halvt år att färdigställa.

– Jag var också med och grävde. Det var både spännande och kul. Jag hittade mest pärlor och andra småsaker. Mamma bakade kaffebröd till arkeologerna. Om jag inte minns fel så fick vi 2 500 kronor i ersättning för den uppgrävda tomten, säger Claes-Göran.

En av de långa båtarna som grävdes fram låg precis under Claes-Görans fönster. Tomten såg ut som ett slagfält efter utgrävningarna. Arkeologerna fann ett 80-tal gravar. Av dem var åtta stycken båtgravar.

Lagom till midsommaren 1952 var utgrävningarna klara och de kunde börja skotta igen och ordna trädgården.

– Varende jordkoka på den tomten är sållad, så där finns det nog inget mer att hämta.

När VLT besöker familjen Helin hade de varit och letat efter papper om Tunaguldet i sitt förråd. Då fann de också ett brev om fyndet adresserat till Radiotjänst som hans mamma skrivit.

– Det här brevet hade vi ingen aning om heller.

Här kan du läsa om paret som idag bor i huset, som efter ombyggningar av huset har graven under vardagsrumsgolvet.