Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag var så hungrig"

85-åringen väntade besök av dottern. Då stal 85-åringen mat. ”Jag skäms så, men jag har svårt att få pensionen att räcka till”, säger hon.

På tisdagen dömdes kvinnan för snatteri. Straffet blir 90 dagsböter à 60 kronor.

- Det är inte första gången jag har stulit. Jag har gjort det tidigare när jag varit hungrig, säger hon till VLT.

85-åringen säger att hon har svårt att leva på sin pension. Hon får ut 9 000 kronor i månaden och har en hyra på 6 500 kronor.

- Ibland vill jag också kunna gå och handla lite gott.

Det var den 8 maj som kvinnan följde med en bekant till Ica Supermarket på Bäckby. Själv hade hon inte alls tänkt att handla. Hon hade bara 220 kronor i plånboken.

- Men när jag såg hur min vän bara gick och plockade ner det han skulle ha blev jag lite avundsjuk. Och eftersom min dotter skulle komma på besök ville jag gärna ha något att bjuda på.

Ångrar du dig?

- Ja, det är klart. Det är ju skamligt att stjäla.

När hon stoppades av en personalen hade hon plockat på sig varor för drygt 500 kronor i en medhavd kasse. Det var bland annat lax, köttfärs, mjukost, pastej, skinka, bröd, kex och korv.

Men 85-åringen döms för ytterligare ett snatteri. Strax innan jul var hon på Citygross och blev sugen på aladåb.

- Så jag tog den. Du vet, pengarna måste räcka till medicin också. Jag behöver det för blodtrycket och för hjärtat. Dessutom har jag astma och den medicinen är inte gratis längre.

Ingen av hennes anhöriga vet att hon stjäl för brödfödan.

- Nej, de skulle bli så oroliga då. Men jag har bara stulit mat - inte kläder och sånt. Det är viktigt att säga.