Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill försvara mitt guld"

Den ena är regerande mästare, den andra är sugen på att ta sin första SM-medalj. För Carolina Janevald, 17, och Ellen Avemyr, 8, pågår uppladdningen för fullt inför helgens SM.
– Det ska bli jätteroligt, säger duon.

Förra året gick Carolina Janevald hela vägen och tog guld i både discofreestyle och disco. I år hoppas hon på att kunna upprepa samma bragd.

Uppladdningen för SM är i full gång – och målet är redan spikat.

– Man vill såklart försvara sitt guld från förra året, säger Janevald.

– Jag ska försöka ha roligt, och sen får vi se hur långt det räcker, men i disco freestyle hoppas jag på att vinna, tillägger hon.

Och tränare Isaksson är fast besluten om att Carolina Janevald kan gå långt i SM i år igen.

– Carolina är en gedigen tävlingsmänniska, hon har sina rutiner. Jag träffar jättemånga tävlingsdansare och det är bara en liten klick som har rätt tänk, och Carolina är en utav dem. Hon fokuserar till 199 procent på tävlingsdagen och går in i sig själv totalt, säger hon.

Det är inte bara disco freestyle som Janevald ställer upp i det här året. Disco singel, disco grupp och formation står även på schemat för helgens SM – men disco freestyle är favoriten.

– Freestyle är roligast, för det är ganska annorlunda jämfört med de andra, i Sverige finns den bara på svenska mästerskapen. Annars tävlar jag i det på EM och VM, säger Janevald.

Och det blir på hemmaplan, den 22-23 maj i Bombardier arena, som Janevald ska försöka försvara sin titel.

– Vi arrangerade SM förra året och nu fick vi äran att göra det igen det här året. Så det är Västerås Danscenter tillsammans med Westra Aros dansteam, som arrangerar det. Det kommer cirka 1300 dansare från 25 olika städer, säger tränare Maria Isaksson.

Men Janevald är inte bara elev – hon är även förebild och dansfadder. För klubbkompisen Ellen Avemyr är hon den stora idolen.

- Hon brukar hjälpa mig mycket. Hon peppar mig mycket och hejar på mig på tävlingarna. Hon är min idol, säger hon.

För Avemyr som är blott åtta år gammal blir det hennes andra SM. Förra året slutade hon på en imponerande sjätteplats – men i år hoppas hon att det kan gå bättre.

– Det är pirrigt, men det har gått bra på tävlingar förut i år så jag hoppas att det kan gå bra på SM också, säger hon.

– Jag måste göra samma sak på SM som jag gör i de vanliga tävlingarna för att det ska gå lika bra. Jag övar nästan varje dag hemma, fortsätter hon.

Likt Janevald ställer Avemyr upp i en rad olika klasser – singel disco, pardisco och hip-hop. Förutom det dansar även Avemyr balett, jazz och hip-hop. Och på lördag blir det premiär i hip-hop klassen.

- Jag ska tävla i hip-hop på lördag, fast jag tycket att disco är roligare. Det är roligare för att i hip-hop måste man vara mer böjlig och mer avslappnad och i disco så ska man vara mer spänd och hoppa och sådant, det gillar jag mer, säger hon.