Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill vara med och fajtas” – valthornisten Sandra Löfgren spelar på VLT osignat

Valthornisten Sandra Löfgren drömmer om att få spela med proffsmusikerna i symfoniorkestrarna. På Kulturnatten på lördag inviger hon scenen VLT osignat på Konserthuset med tonerna från Mozart och Atterberg.

Annons

Sandra Löfgren växte upp i kulturstaden Karlskoga och inlemmades tidigt i dess stolta orkestertradition. Valthorn kommer från tyskans ”waldhorn”, det vill säga skogshorn, ett otroligt vackert och anrikt instrument som utvecklats ur jakthornet. Men det var varken historien eller valthornets skönhet som fick henne att först falla för instrumentet.

– Mormor var pianolärare och min mamma spelade trombon när hon var ung. När jag skulle börja kulturskolan så fick vi gå runt och prova alla instrument och välja tre som vi ville spela, säger Sandra Löfgren.

– Som de flesta andra tjejer valde jag flöjt och fiol, men så kunde jag inte komma på vad jag skulle välja som tredje alternativ. Min mamma kom på att pappa kände valthornsläraren lite grann sedan tidigare och att han var snäll. Så jag valde valthorn och varför jag fick just det, vet jag inte, fortsätter hon.

På så vis fick Sandra Löfgren under flera år spela i skickliga orkestrar i Karlskoga och orkesterlivet blev hennes stora intresse vid sidan av fotbollen, som var hennes stora passion.

– Jag var väl ingen mönsterelev och övade inte så mycket, men jag hade relativt lätt för det och lärde mig alltid de delar jag behövde kunna för att spela i orkestern.

Hon fortsatte att spela fotboll, men sökte efter gymnasiet till Dalarö folkhögskola där hon gick vidare med sina valthornsstudier. Efter utbildningen var det många som läste vidare till musiklärare, men det var inte Sanda Löfgren intresserad av så hon bodde och arbetade utomlands i något år.

– Men när jag kom tillbaka till Sverige visste jag inte riktigt vad jag skulle göra, så jag testade och sökte en praktikplats hos min gamla valthornslärare på kulturskolan i Karlskoga.

Praktiken gav mersmak på att lära ut och Sandra Löfgren sökte till musiklärarutbildningen på Ingesunds Musikhögskola i Arvika. Därefter begav hon sig till musikkonservatoriet i Adelaide i Australien för att fortsätta lärarutbildningen där, men upptäckte att hon hellre ville fokusera på valthornsstudierna.

– Jag insåg att lärarutbildningen där inte gav mig det jag ville ha, men träffade valthornsläraren Philip Paine som har betytt mycket för mig.

Förutom att undervisa på konservatoriet spelar Philip Paine också Adelaides symfoniorkester och hand ordnade så att Sandra Löfgren fick framföra sitt favoritstycke Kurt Atterbergs hornkonsert med en orkester som han också dirigerade.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, jag kunde pricka av en av de där sakerna på önskelistan som jag vill göra som musiker.

Sedan Sandra Löfgren återvänt till Sverige har hon arbetat som lärare, först i Borås och nu i Nykvarn, där hon också bor.

– Jag fick ett heltidsjobb som brasslärare och de tjänsterna är ganska ovanliga. Precis som i Karlskoga finns den en väldigt stark orkestertradition i Nykvarn, på grund av att vi arbetar just orkesterorienterat på ett speciellt vis.

Sedan ett år tillbaka läser Sanda Löfgren fristående instrumentkurser för valthornisten Johan Ahlin på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola, en utbildning som gett henne möjligheten att bland annat spela med Västerås Sinfonietta.

– När du arbetar som lärare och inte spelar själv på heltid tappar du en del av nyanserna och de små detaljerna i ditt spel. Jag träffade Johan Ahlin i ett sammanhang och bestämde mig då för att söka hit.

Även om Sandra Löfgren tycker om arbetet som brasslärare är hennes mål att få spela mera med riktigt skickliga musiker i de åtråvärda professionella sammanhangen och i symfoniorkestrarna.

– Jag vill vara med och fajtas!

Under Kulturnatten på lördag kväll klockan 20 uppträder Sandra Löfgren tillsammans med pianisten Asuka Nakamura på VLT osignat på Konserthusets foajéscen.

– Jag kommer att spela satser ur Mozarts tredje hornkonsert och Atterbergs hornkonsert, så det blir en romantisk konsert.