Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet: Den framtida rovdjursförvaltningen står på spel

I årets lodjursjakt har Naturvårdsverket varken grundat beslutet om årets licensjakt på färska inventeringar och eller delegerat besluten till de regionala viltförvaltningsdelegationerna.

Detta har skapat frustration och besvikelse samt försvårar för oss jägare att känna förtroende för Naturvårdsverket.

Lodjursstammen har ökat men ändå halverades årets tilldelning vilket riskerar att både rådjurs- och lodjursstammen kan komma att krascha i stora delar av landet. Det är ingen god viltförvaltning.

Och trots riksdagsbeslut om att delegera beslut om rovdjursförvaltning nära de som berörs, till de nyinrättade viltförvaltningsdelegationerna* har Naturvårdsverket ändå tagit beslutet själva.

Jägarkåren lade ned ett stort ideellt arbete med att inventera lodjursstammen i år. Varje observation följdes upp av länsstyrelserna som säkerställer observationerna. Men, Naturvårdsverket valde ändå att använda sig av fjolårets inventeringssiffror i stället för färska siffror när de tog beslut om årets tilldelning. Även länsstyrelserna kritiserar Naturvårdsverkets beslut.

Tyvärr visar detta att Naturvårdsverket inte klarar av att förvalta rovdjurstammarna på ett klokt och korrekt sätt. Man kan inte förvalta en djurart för sig. Viltförvaltning bygger på att se till helheter samt att bytesdjur och rovdjur måste vara i balans. Syftet med licensjakten på lodjur är att hålla stammen i balans med bytesdjuren, främst rådjuren.

Dessutom riktar vi kritik mot Naturvårdsverkets beslut att förbjuda fällfångst av lodjur. Vi vill fortsätta testa hur de nuvarande fällorna fungerar. Fällfångsten är framför allt viktig i renskötselområdet där lodjuren i dag tar cirka 35 000 renar varje år.

Snart kommer Lars-Erik Liljelunds utredning om hur den framtida rovdjursförvaltningen ska se ut. Vågar vi hoppas på att den bygger på all tillgänglig fakta och på en helhet i viltförvaltningen?

Vi jägare känner stort ansvar för att vårda det vilda. Svenska jägareförbundets policy säger vi ska ha livskraftiga stammar av både lo och rådjur. Vi vill ha balans, så att bytesdjuren, i detta fall rådjuren, räcker till både rovdjuren och till jägarna. Det nyttiga viltköttet och den stora folkrörelse som jakten utgör är ett utmärkt sätt att bruka naturen – inte bara att betrakta den.

Fakta

I Sverige finns cirka 1500-2000 lodjur. De lever främst på rådjur, är skygga och mest aktiva på nätterna

Licensjakt bedrivs sedan 1996. Stammen ökat.

* Viltförvaltningsdelegation = En delegation i länen med representanter från politik och organiserade särintressen, kopplade till länsstyrelserna med landshövdingen som ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel