Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarnas riksförbund: Ta ditt ansvar, Lena Ek (C)!

Enskilda personer ska inte behöva bära det ekonomiska och känslomässigt tunga ansvaret för riksdagens beslut. I dag tvingas personer i några få län i mellersta Sverige, varav Västmanland är ett, att bära bördan och fungera som uppfödare för en nationell vargstam. Jägarnas riksförbund anser att detta måste åtgärdas och att regeringen med nya miljö-ministern, Lena Ek (C) i spetsen tar sitt ansvar för en levande landsbygd och en regionaliserad rovdjurspolitik.

För att på sikt få en hållbar nationell rovdjurspolitik, grundad på lokal hänsyn i stället för naturromantik, krävs att lokalt berörda har ett avgörande inflytande över rovdjurspolitiken. På kort sikt krävs att de regionalt fastställda besluten genomförs. På sikt kommer det naturligtvis att krävas ytterligare åtgärder utifrån berörda människors situation.

Länsstyrelsen i Värmland har fastställt att 2-3 vargföryngringar är acceptabelt för regionen. Enligt Viltskadecenters rapport för vintern 2010/11 hade Värmland sju egna och sju gränsöverskridande revir med föryngrande familjegrupper, två egna och fyra gränsöverskridande revir med revirmarkerande par samt ett eget och ett gränsöverskridande revir med troliga revirmarkerande par.

Länsstyrelsen i Dalarna har fastställt att två vargföryngringar är acceptabelt för regionen. Vintern 2010/11 hade Dalarna sex egna och fyra gränsöverskridande revir (varav två mot Värmland) med föryngrande familjegrupper, tre egna och sex gränsöverskridande revir (varav ett mot Värmland) med revirmarkerande par samt två egna och en gränsöverskridande revir (mot Värmland) med troliga revirmarkerande par.

Den förre miljöministerns utlovade skyddsjakt, som skall ersätta de två senaste årens licensjakt, måste alltså kommande vinter omfatta en reducering av totalantalet revir till det antal som fastställts i de regionala förvaltningsplanerna. Detta kräver skyddsjaktsbeslut som ger möjlighet att antalet vargar i vinter minskas till 2-3 vargföryngringar i Värmland, två i Dalarna, två i Gävleborg, en i Örebro och en i Västmanland. De 26 kända föryngringarna och totalt närmare 50 kända familjegrupperna (föryngring + revirhävdande par) som fanns i området förra vintern behöver sänkas till högst nio revir för att de regionalt fastställda besluten ska uppfyllas. Det innebär att en eftersatt och oacceptabel vargpolitik nu leder till att ett stort antal vargar behöver tas bort från förra vinterns bestånd och till det kommer den föryngring som skett denna säsong och ökat vargstammens storlek ytterligare.

Därtill krävs fullständig ekonomisk kompensation till de enskilda och företag som drabbas av skador och olägenheter genom förekomst av varg. Genom att genomföra de regionalt fastställda besluten bör i normal-fallet färre enskilda utsättas för skador och olägenheter orsakade av varg och därmed sänka kostnaderna.

Vår nya miljöminister har ett stort arbete med att verkligen införa alliansregeringens beslut om regionaliserad rovdjurspolitik! Lena Ek har ett förflutet som EU-parlamentariker och är dessutom jägare.

Vi hoppas detta skapar en förståelse för jakten och jägarna i Sverige men även för landsbygden i stort. Jägarnas riksförbund kräver att miljöminister Lena Ek, tar ansvar för vargpolitiken i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel