Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på Aron Olnafors går vidare

Bortförklaringar i sista minuten har gjort att frågan kvarstår: vem är egentligen Aron Olnafors?

Annons

Sommarens följetong i VLT är skriven av den mystiske och något ljusskygge Aron Olnafors. All kommunikation sker via hans förläggare, Arne Olofsson.

Aron Olnafors första bok, ”Vernissage med döden”, kom ut 2005. Därefter har det blivit fyra böcker till och en kåserisamling, ”34 nyanser av tweed”.

Deckarna innehåller samma karaktärer, samma miljöer, Västerås och Västmanland. Fick Olnafors själv bestämma skulle han döpa om staden till Aroshamn.

– Det är han som har kommit på namnet. Han tycker att det är finare, berättar Arne Olofsson, Olnafors förläggare på Bonnevier Olofsson.

I ”Mord med sjöutsikt” är kriminalkommissarie Sören Stadigh tillbaka, likaså privatspanarduon Gyllenberg, en före detta bankdirektör, och hans vapendragare, företagsledaren Severin C. Brattensköld.

– Det är en humoristisk deckare, ingen sådan där nagelbitare direkt. Det är nog hans signum. Jag tror att det uppskattas att det finns något annat än råa deckare. Det finns inte så många humoristiska deckare vad jag vet.

Arne skrattar av och till. Nästan fnissar. Vad är det som är så roligt? Är han nervös?

Det har spekulerats en hel del i vem denne Aron kan tänkas vara. Vissa har tippat på den före detta landshövdingen Mats Svegfors, andra på Arne Olofsson själv.

Under pratstunden med Arne, i ett försök att komma i kontakt med Aron, kommer till slut den där frågan: är det du? Arne skrattar. Igen.

– Jag tror att det är Mats Svegfors. Det är inte jag. Jag är bara en simpel förläggare.

Arne Olofsson har inte heller någon aning om vart Aron kan tänkas hålla hus. Han har dragit sig undan.

Boken som kom ut i december 2013 kan vara den sista. Men är det då inte dags att träda fram och sluta gömma sig i en stuga i de västmanländska skogarna?

– Förr eller senare kanske han gör det, men han är ju en enstöring.

”Mord med sjöutsikt” är en sommarbok och utspelar sig i trakterna kring skol- avslutningen och Power Meet.

– Det är en pusseldeckare. Som läsare kan man själv räkna ut vem som är mördaren eftersom att personen lämnar spår efter sig.

Arne Olofsson tiger som muren, men fnisset fortsätter.

Vi sätter punkt. Jakten på Olnafors går vidare. Spekulationerna likaså. Kanske kommer vi aldrig att få veta vem som har pusslat ihop dessa deckare. Är det Arne Olofsson själv? Eller vill han bara att vi ska tro det?

Den som är sugen på trevlig sommarläsning kan ta med sig tidningen ut i häng- mattan under semestern och läsa Olnafors ”Mord med sjöutsikt”.

Innan vi lägger på ber jag Aron ringa mig. Arne säger att han ska se vad kan göra.