Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på den perfekta outfiten

Kläderna. ”Ska ni ha två outfit?”, utbrister Salari. ”Javisst”, svarar Cecilia och Saga. ”En studentklänning för utspringet och en för kvällen.” Salari tycker att en kostym borde räcka för honom. Men säker är han inte ...

Annons
Vitt, vitt. Cecilia i volangklänning och Saga i rak, vit och ärmlös. Båda från MQ. I mitten säljaren Madeleine Johansson.

Vad ska man bära på studenten? Och vad får det kosta? VLT följde med de blivande Rudbeck-studenterna Salari Azizi, Cecilia Östling och Saga Tengsvall Falk på en shoppingräd bland Västerås klädbutiker. Klädvalet kan förstås bli hur dyrt som helst – eller riktigt överkomligt.

Egentligen har alla tre redan bestämt en del. Salari köpte en ny, marinblå kostym med rosa skjorta och fluga redan till Rudbecks bal i julas. Kläderna gick på runt 2 000 kronor.

– Jag hade tänkt ha samma till studentdagen, säger Salari som dock sviktar i sina goda föresats när han ser allt snyggt under shopping- turen. Kanske det ändå blir ljusa byxor och kavaj på dagen.

Både Saga och Cecilia har redan klänningar för utspringet.

Saga köpte sin klänning för egna pengar redan när hon gick i nian. Den är av märket Ida Sjöstedt och var dyr redan då, men hon har haft den på flera avslutningar och är nöjd med återanvändningen.

Cecilia har handlat en spetsklänning på nätet för att få vara ensam om den. Handlar hon i butik åker hon gärna till Stockholm, av samma skäl, att slippa ha det många andra har. Saga instämmer. Båda vill bära vitt på dagen i studentkortegen.

Det är kvällsklänningarna som fattas tycker båda tjejerna. De får gärna ha färg och vara lite mindre ”snälla”.

Har ni någon gräns för vad det får kosta?

– Jag har föräldrar som är mottagliga för att hjälpa till, säger Saga. Men det får förstås inte kosta hur mycket som helst. Bara studentmössan kan gå loss på 800 kronor!

– Den sitter man på nätet och väljer tillbehör till, förklarar Cecilia, det är då kostnadernas kan bära iväg.

Det bar även i väg när VLT bad dem prova tänkbara kläder för studenter. Tjejerna lade in högsta shoppingväxeln genom Västerås centrum, Salari kom ett par meter efter – och VLT:s team helt på efterkälken.

Ljus kavaj. Salari i linnekavaj för 1699 kr och blåmönstrad skjorta för 599 kr, från MQ. Säljaren Madeleine Johansson hjälper honom välja fluga. ”Nu blev det jobbigt ”säger Salari, som gärna skulle vilja byta ut sin mörka kostym som han redan köpt, mot en ljus outfit till utspringet.
Svart och vitt. Den här tvåfärgade gillar Saga skarpt. Cecilia blir lycklig över den enkla, dimrosa klänningen som såg anspråkslös ut på galgen. Båda är 300-kronorsklänningar från H&M.
Vill du ha hjälp? Bosse Eriksson chef på H&M studerar Salaris val av skjortor. Bosse ser hur de flesta killar brukar nöja sig med en outfit för både dag och kväll på studentdagen.
Ingen slips. När du har en prickig näsduk i bröstfickan behövs ingen slips, säger H&M:s Bosse Eriksson till Salari.
Student i ljusa toner. Salari är dressad för 1 200 kronor. Ljusblå kavaj, beige chinos och vit skjorta. Ett par mörkblå byxor att byta med till kvällen gör intrycket lite flottare om man vill det, säger Bosse Eriksson.
Yes! Topp och kjol i stretch från Guts sitter som gjutna på Saga. Top 899 kr, kjol 899 kr. Cecilia i en ännu en variant av volangklänning, 1699 kr.
Kvällsdressade. Cecilias chockrosa klänning hos Guts är en ”kvällskandidat” säger hon, 1799 kronor. Saga älskar fickorna i den dimrosa långklänningen. 1899 kronor.
Låt mig fixa! Salari har fått på sig en svart smoking från J Lindeberg 5000 kr, marinblå väst 1500 kr, skjorta 1000 kr. Saga i stretch, allt från Guts.
Du ska ha färg! Camilla Kabele på Guts, dissar Salaris val av mörk slips. ”Det är faktiskt sommar!” Slipsen 599 kr.
Jumpsuit. Så kallar Cecilia sitt drömplagg från Guts. En byxdress alltså. Den här skulle hon gärna bära till studentkvällens fest. Då får hon betala 2 500 krono
Djup i ryggen. Eva Leyendecker, säljare på Guts, hjälper Cecilia att knyta den stora rosetten på byxdressen.
Vitt ska det vara! Cecilia har volangklänning med axelband från MQ. Sagas klänning är rak och och ärmlös. Båda kostar 599 kronor.
Svarta byxor? Salari får hjälp av Camilla Kabele, säljare på Guts.
Annons