Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Erik Engström: Privatiseringen av vården har skötts dåligt

Riksdagen har beslutat att vård, omsorg och skola ska kunna privatiseras. I artikeln av Anna Kinberg Batra och Staffan Anger så får man nästan uppfattningen att någon annan beslutat om privatiseringen och nu skaalliansen ställa allt tillrätta igen.

Faktum är att alliansen är huvudansvarig för privatiseringen men har skött den så dåligt att man nu har ett hästarbete framför sig för att få skutan på rätt köl igen.

Jag röstade själv på alliansen i valet, och sympatiserar fortfarande med mycket av den politik som bedrivs. Därför är jag extra kritisk till att de skött det här så extremt dåligt.

Inom omsorgen är det speciellt illa då de som drabbas är de absolut svagaste i samhället. Jag skulle skämmas om jag satt i regeringen. Var fanns de duktiga ekonomerna på finansdepartementet när det här förslaget arbetades fram? Hade de semester då?

Man skulle redan från början bestämt i vilken form de här företagen skulle få bedrivas, och då skulle man ju ha kunnat utesluta aktiebolag. Det ligger ju nämligen i sakens natur att man vill maximera vinsten om man driver ett aktiebolag. Blandar man sedan in riskkapitalbolag så blir vinstfokus ännu mer tydligt. Man skulle också från början ha krävt in adekvat ekonomisk redovisning från de här företagen, precis som man gör när man bedriver verksamhet/projekt som finansieras av EU. Kvalitets-uppföljningsrutinerna skulle vara bättre preciserade redan från början, och man skulle redovisa resultatet offentligt.

Med de här åtgärderna så skulle vi ha sett mindre av vanvård, stora vinstuttag samt skatteflykt vilket inneburit att debattens vågor ha varit betydligt mindre. Det är dags att ta ett större ansvar för Sverige och skattebetalarnas pengar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel