Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Rejdnell (FP): Friskolorna måste få tydliga besked före valet

Nannan Lundins (MP) svarar mig om partiets nya giv att inte tillåta vinst i friskolor. Nu är kritiken mer insnävad till att omfatta att friskolorna inte får ha ”överdrivet vinstintresse”. Vem som skall bedöma hur hög vinsten får vara berättar inte Lundin.

I det exempel som jag tidigare tog upp om hur ineffektivt de kommunala gymnasieskolornas ekonomi tidigare hanterats i Västerås viftas bort med att friskolorna inte får ha ett ”överdrivet vinstintresse”. Lundin, som skriver under sin artikel som ”småföretagare”, borde veta hur verkligheten ser ut för ett företag som konkurrerar på en marknad.

Om man inte ger en näringsidkare information om vilka spelregler som gäller för ett uppdrag så bedöms verksamheten och affärsidén som osäker och inte gångbar. Om politikerna skall ha rätt att gå in i en friskolas balans- och resultaträkning och tycka till om hur mycket de får tjäna och vad de får satsa på och om kvalitén är bra eller ej, kommer vi inte ha några friskolor kvar i Sverige.

Om en friskola tjänar mycket pengar så har bevisligen verksamheten tidigare bedrivits ineffektivt. Politiker skall aldrig gå in i en verksamhet som bedrivs på entreprenad och ge pekpinnar och ge nya direktiv. Reglerna för att bedriva verksamheten skall vara tydliga från början. Och reglerna och kvalitetsuppföljningen är tydlig i dag!

Skolverket ställer krav både på kvalitet och innehåll. Om inte kravet på kvalitet följs får heller inte verksamheten några pengar från skattebetalarna. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har skärpt kraven än mer i senaste skolreformen.

Vad de rödgröna vill är att direkt peta i friskolornas verksamhet men de skall de låta bli. De rödgröna vill uppenbarligen sätta käppar i hjulet för friskolornas fortsatta verksamhet.

Till läraren Mats Bennbo, som också svarat mig kring samma artikel, vill jag säga: Skolan skall ha mycket mer resurser. Lärarna skall ha högre löner. Ingen verksamhet skall riskera att gå omkull för att ett fåtal skol-elever inte vill gå kvar. De otydligheter som Bennbo pekar på i sin artikel är tydliga argument för att huvudmannaskapet för skolan skall gå tillbaka till staten igen.

Det är bra att olika alternativ finns till kommunala skolor. All verksamhet, vare sig den är kommunal eller privat, kan alltid bli bättre. Bennbo försvarar de kommunala skolorna och det har han all rätt att göra och det skall han också göra. Min kritik omfattade att ledningen för gymnasieskolorna i Västerås lät Wenströmska gymnasiet överskrida sin budget tio år i rad innan man satte ner foten.

Västerås har bra skolor som kan bli ännu bättre – om man röstar liberalt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel