Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jasenko Selimovic (L): Vore bäst med ny folkomröstning om Brexit

Annons

Idag, tisdag, klockan 20:00 röstar det brittiska parlamentets underhus om Storbritanniens avtal med EU om utträde ur unionen, brexit. Oavsett om utslaget blir ett ja eller nej, om det fäller premiärminister Theresa May eller inte, så är den enda vägen ut en ny folkomröstning.

Brexitomröstningen 2016 var problematisk. Inte bara för att lämna-sidan förde fram grovt överdrivna argument för hur enkelt det skulle bli att formera nya handelsförbindelser med omvärlden och hur liten negativ påverkan utträdet skulle ha på landets ekonomi.

Brexitomröstningen 2016 var problematisk.

I efterhand har det dessutom också framkommit att det skandalomsusade it-företaget Cambridge Analytica sannolikt påverkat utgången med hjälp av missbruk av enorma mängder persondata från Facebook.

Storbritanniens situation förbättrades inte heller av en valhänt hanterad förhandling med EU om utträdets villkor. Att premiärminister May också tvingats förhandla med sitt eget parti om villkoren för utträdet har inte gjort det hela lättare.

Bank of England offentliggjorde nyligen en analys av de olika utträdescenarierna som inte heller bidrog till någon ytterligare begeistring över brexit. Beroende på vilken lösning som väljs, riskerar Storbritanniens tillväxt att minska med mellan 1 och 6 procent årligen. De allt dystrare ekonomiska beräkningarna av ett utträde har givetvis gett de som förespråkar en ny folkomröstning vind i seglen.

De allt dystrare ekonomiska beräkningarna av ett utträde har givetvis gett de som förespråkar en ny folkomröstning vind i seglen.

Frågan diskuteras nu i media och har lyfts av flera parlamentariker. EU-domstolens uttalande förra månaden att Storbritannien kan ta tillbaka ansökan om utträde gjorde frågan ännu mer aktuell. Liksom insikten att vare sig EU eller Storbritannien kan riva upp bestämmelserna i det så kallade Långfredagsavtalet, som garanterar freden på Irland i ett par decennier.

Oavsett utgången innebär kvällens omröstning på inga vis slutet på en kaotisk period - snarare början. Det kan innebära slutet för Theresa Mays framtid som premiärminister.

Med tanke på den djupa splittringen kring brexit inom både regerande Tories och oppositionen i Labour innebär ett skifte på premiärministerposten snarare mer osäkerhet än mindre. Ett nyval medför likartad otydlighet.

Labours Jeremy Corbyn är ingalunda för att landet stannar kvar, men står inför en lika stark opposition mot brexit inom sitt parti som May har fanatiska brexitförespråkare inom sitt.

Godkänner parlamentet inte avtalet i kväll blir en ny folkomröstning mer eller mindre oundviklig. Den brittiska regeringen kan inte be om att få omförhandla avtalet - på den punkten bör EU tydligt stänga dörren.

Två och ett halvt år har förflutit sedan folkomröstningen och Storbritannien har haft all tid i världen att komma fram till en lösning. De som har förhandlat tycker att detta avtal är bra.

Två och ett halvt år har förflutit sedan folkomröstningen och Storbritannien har haft all tid i världen att komma fram till en lösning.

Problemet är att svåraste förhandlingar har skett inom Theresa Mays parti, Tories. Och det kan EU knappast ta ansvar för. En omförhandling skulle bara leda till ytterligare två år av samtal i Bryssel med ytterst oklar utgång.

För vem garanterar oss att det omförhandlade brexitavtalet lugnar den interna maktkampen mellan de olika fraktionerna? Därför bör varje tanke på omförhandling förkastas. Det här är dealen - ta den eller förkasta. Det bör EU vara extremt tydlig över.

Avtalet kan bli nedröstat i parlamentet, självklart Men då borde britterna få avgöra hur de vill göra. Det mest demokratiska är då att hålla en ny folkomröstning.

Det mest demokratiska är då att hålla en ny folkomröstning.

Bland annat för att brexit-debatten 2016 präglades av överdrifter och rena lögner. Det framförhandlade avtalet visar tydligt hur överdrivna brexit-sidans utfästelser om en ljusare framtid var. Och nu vet britter exakt vad som är på bordet och vad de har att ta ställning till. Avtalets nästan 600 sidor ger svar på väldigt många detaljer.

Varsågod. Vad kan då vara mer demokratiskt än att nu låta befolkningen folkomrösta om ett utträde när ett avtal finns som tydligt visar det politiska och ekonomiska pris som måste betalas?

Jasenko Selimovic (L)

Europaparlamentariker

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel