Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jasmine Pettersson (S): Fort men fel gynnar inte någon

Per Dahlberg skriver om situationen inom Västerås stads skolor. Som ordförande i fastighetsnämnden vill jag klargöra några frågor.

Först kan jag glädja Dahlberg med att vi redan arbetar med det som han skriver om. Staden jobbar stenhårt för att lösa frågan mellan samtliga berörda nämnder och förvaltningar. Vi ser över den modell för hyror som finns i staden.

Vid sidan av detta pågår ett arbete med att se över hur staden organiseras, där man specifikt tittar på beställar-utförarmodellen.

Det är viktigt att dessa båda utredningar görs grundligt och får ta den tid som behövs då problem av denna kaliber kräver genomtänkta beslut. Fort men fel kommer inte att gynna någon, allra minst eleverna i skolan.

Fastighetskontoret jobbar samtidigt som dessa båda utredningar pågår med att hyra ut och sälja av lokaler som kommunen inte längre behöver av olika orsaker. Det är ett kontinuerligt arbete.

Grunden till problemen inom skolan är lättidentifierade men svårlösliga. Minskade barnkullar i kombination med hård konkurrens från friskolorna. Vi försöker göra så gott vi kan inom ett system som har en mängd brister. Syftet med den översyn som görs nu är just att hitta ett mer flexibelt system som kan möta upp mot den föränderliga verklighet som skolan nu genomgår.

Det finns dock en aspekt kring lokalproblematiken som Per Dahlberg glömmer och det handlar om det ansvar som den kommunala skolan har att stå som garant för undervisning dag två.

Detta innebär att om en elev av någon orsak lämnar en friskola, eller om en friskola av någon anledning lägger ner sin verksamhet så ska den kommunala skolan vara beredd att ta emot dessa elever dag två. Detta kräver också flexibilitet i lokaler ”åt andra hållet”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel