Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jeanette Jinnestrand (FP): Surahammar behöver förändring

Surahammar har haft någon form av socialistiskt styre sedan 1921. Det är längre än folkrepubliken Kina har varit kommunistiskt, märk väl. Vad händer med ett samhälle som år efter år styrs av samma majoritet?

När de borgerliga tog makten i Rosenbad vid ett tillfälle sade socialdemokraten Marita Ulvskog att hon upplevde det som en statskupp, trots att det var medborgarna som i ett fritt demokratiskt val röstat fram en ny majoritet.

Skulle socialdemokraterna i Surahammars kommun känna likadant om det blev borgerlig majoritet? Är de så hemtama i maktens korridorer att de ser kommun-huset som socialdemokratiskt och inte som medborgarnas? Att styra Surahammar är ett förtroendeuppdrag, inte något givet och definitivt inte något som ska vara givet med anledning av färgen på partiboken.

Är Surahammar i dag en framtidskommun? Surahammar hade förra året en utflyttning, invånarantalet minskade, skatteunderlaget minskade. Surahammar borde ses som ett givet alternativ vid utflyttning från Västerås men tycks inte vara det.

Kommunalskatten är orimligt hög. Vägunderhållet är eftersatt, liksom underhållet av kommunens fastigheter. Byggnationen av småhus är näst intill obefintlig. Kommunen dras med stora skulder, något som verkade omöjligt för bara 30 år sedan. Äldre har ingen möjlighet att bo tillsammans på gamla dagar, om den ena har ett stort vårdbehov. Föräldrar som har behov av barnomsorg på obekväm arbetstid (till exempel på helger) har ingen möjlighet att få detta tillgodosett i kommunal regi.

Det finns mycket få lärlingsplatser i kommunen. Skolan har på vissa stadier mycket dåliga resultat i matematik, vilket påverkar elevernas möjligheter till fortsatt utbildning. Det tycks dessvärre saknas framåt-anda och framtidstro. Det är dock inte konstigt, det är det som händer när samma parti sitter vid makten år ut och år in.

Vad vill då Folkpartiet göra för att bryta detta? Vi vill satsa på att utveckla Surahammar så att den framtidstro som en gång fanns kommer åter. Surahammar behöver förändring och ett nytt styre, precis som USA behövde ”change” och Barack Obama. Kreativa tankar föds inte i ett stagnerande parti, de föds i opposition.

Vi vill satsa på parboendegaranti för äldre, på att bli en attraktiv inflyttningskommun, på nybyggnation av småhus, på en bättre förskola och skola. Vi vill också hjälpa småföretagare. Individen ska stå stark gentemot stat och kommun, det är inte kommunen som ska bestämma över individen.

Konkreta förslag för att möjliggöra allt detta finns. Surahammar förtjänar att åter-igen bli en attraktiv kommun, men om det ska ske krävs förändring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel