Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennie vägde 675 gram

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Hon blev mätt på en halv milliliter mjölk.

VLT 20 mars 1982:

Lilla Jennie Olsson sitter i matstolen och jollrar. Hon är finklädd i röd-vit klänning och vita knästrumpor. I handen håller hon en skallra.

När hon föddes för nio månader sedan var hon bara 32 centimeter lång och vägde drygt ett halvt kilo.

Hon kom med en väldig fart, drygt tre månader för tidigt och pappa Lars och mamma Gärd är fortfarande lite omtumlade.

Ingen undgår att märka vem intresset fokuseras på i familjen Olsson.

Lilla Jennie befinner sig i centrum. Det har hon gjort långt innan hon fick lämna cenrallasarettet och kuvösen på avdelning 69 vid fyra månaders ålder.

Så har hon också en alldeles egen namnskylt på dörren till lägenheten på Rönnbergagatan i Västerås.

Mamma Gärd berättar:

- När Jennie föddes var hon så liten så. Varken andning eller matsmältningsorganen var riktigt klara, ögonen var slutna. Hela kroppen var täckt av ullhår och eftersom hon saknade "riktig" hud och fett såg det nästan ut som ryggraden låg utanför själva kroppen.

Första gången vi såg henne ordentligt var hon helt inlindad i folie för att hålla kroppstemperatur och fuktighet. Bara ansiktet syntes.

Efter åtta dagar vägde hon endast 675 gram.

Pappa Lars fortsätter:

- Jag vågade aldrig tro att hon skulle överleva. Hennes tvillingbror var död vid födseln och vi satte inte in någon födelseannons för lilla Jennie.

- Inte förrän hon fick lämna sjukhuset vid fyra månaders ålder. Först då var jag helt säker på att Jennie Madeleine Lisbeth hade kommit för att stanna.

Jennie gurglar nu till och mamma Gärd inskjuter att hon för sin del aldrig tvivlade.

Flickebarnet föddes en gråkall och regntung dag.

Gärd Olsson hade fantiserat om att hon skulle ligga med babyn på magen efter förlossningen. Så blev det nu inte. Jennie togs om hand och lades i kuvös, men först sedan föräldrarna fått känna på henne.

Föräldrarna fick båda två stanna på BB under en vecka. De delade på ett rum. När de ville, också mitt i natten, fick de gå ner till avdelning 69, där det finns tolv platser för små, små människor i behov av intensivvård.

Där kunde de klappa om sin dotter i kuvösen och se efter hur hon mådde. Hon låg i kuvös för att hålla värme och fukt. Personalen vakade ständigt över henne, dygnet runt, för att se till att andning och annat fungerade som det skulle.

Gärd fick mjölka ur brösten. En gång i timmen sondmatades Jennie med en halv milliliter bröstmjölk.

Trots det skydd som bröstmjölk ger drabbades Jennie efter två veckor av en infektion.

Risken för detta är betydande för barn som inte hunnit bygga upp sitt försvar mot smitta och baciller.

All smitta är också svår att undvika även om noggrann hygien iakttas.

Jennies föräldrar deltog aktivt i skötseln av sin dotter. Personalen på avdelningen gjorde allt för att de skulle känna sig delaktiga i omvårdnaden.

Efter en vecka återvände Gärd och Lars Olsson hem medan dottern fick stanna kvar på avdelning 69.

- Det kändes konstigt, berättar Gärd Olsson. Att återvända hem utan vare sig barn eller mage.

- Eftersom vi inte visste hur det skulle gå ville vi ju inte heller prata alltför mycket om det. Dessutom fanns det de som gjorde stora omvägar för att slippa fråga.

Nu är familjen emellertid återförenad. Jennie har fått en egen plats vid matbordet och ger högt och tydligt uttryck för sina sinnesstämningar. Enligt föräldrarna är hon ett synnerligen godmodigt barn, samtidigt som hon vet vad hon vill och kan vara tämligen envis när det gäller.

Ända sedan hon lämnade sjukhuset har hon sovit gott om nätterna.

De minimala halvmilliliterransonerna av bröstmjölk har för länge sedan bytts ut mot större mål.

Numera uppskattar Jennie både puréer, mos, gröt och välling. Det är inget fel på aptiten och matchvikten närmar sig sex kilo.

När hon inte ägnar sig åt att utforska sig själv och omgivningen lyssnar hon gärna på musik. Framförallt när mamma spelar orgel. Då jollrar lilla Jennie förtjust.

Här kan du läsa om hur Jennie har det i dag.