Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Hedström: Näringslivet önskar sig enklare regler för företagare

Regeringen och näringsministern påtalar ofta att de tar behovet av ett bättre regelverk för företagen på stort allvar. Nyligen sade näringsminister Annie Lööf (C), tillsammans med kollegor från elva andra EU-länder, att även EU måste driva frågan om regelförenkling hårdare framöver, för företagens, jobbens och tillväxtens skull.

Det är bra, rätt och riktigt. Allra bäst är nog att det finns en insikt och kunskap hos politikerna om att företagen faktiskt lider under en stor regelbörda. Nu när vi befinner oss i jultider så önskar vi inom näringslivet att de kloka orden också utmynnar i rejäla, konkreta åtgärder för nästa och kommande år.

Det hela är i grunden mycket enklare än vad som ofta förespeglas från politiskt håll. Först och främst handlar det om att identifiera vilka regler som måste åtgärdas först. Där har näringslivet lämnat in en stor mängd förslag, och eftersom det är många viktiga förslag som ännu inte har hanterats, så finns det en rejäl guldgruva kvar att ösa ur.

För det andra så måste varje ny regel som ska införas noggrant analyseras så att den inte ökar på regelbördan. Lagstiftarna i Sverige och EU måste helt enkelt varje gång tänka ”hur gör man detta så enkelt som möjligt och utan att det är onödigt kostsamt”.

Befintliga regler kan i många fall också ha ett bäst före-datum, så de måste utvärderas emellanåt. Ställ frågan: Behöver vi verkligen denna regel? Har den gjort nytta? Vill vi ha den? Kan den göras bättre, enklare eller billigare att följa? Här kan det sunda för-nuftet med fördel råda; allra helst i samklang med en ökad kunskap om företagens vardag.

Vidare, om en ny regel av någon anledning måste införas, överväg om det finns alternativ som innebär lägre kostnader för de berörda, företagen. Vi jämför ju alltid kvalitet och kostnad när vi köper varor, varför inte överföra detta på något så viktigt som regelgivning? När det handlar om regler som härrör från EU så måste Sverige resonera på samma sätt.

Någonting som irriterar många företagare och som tar en onödigt lång tid är allt uppgiftslämnande de måste ägna sig åt till olika myndigheter. Oftast när den huvudsakliga verksamheten är avslutad är det tid för pappersarbetet på kvällar och helger.

Det finns ett förslag som länge behandlats i regeringen gällande att skapa ett gemensamt register för företagsdata. Hjulet behöver inte ens uppfinnas på nytt. ”Företagens väg in till Myndighetssverige”, finns på nära håll, till exempel i Norge, så det är i stort sett bara att kopiera och införa.

Med andra ord så finns regelförenklingar högt på den lista som företagarna skickar till tomten varje år. Visst vore det roligt om vi kunde dricka vår glögg med den trygga vetskapen om att listan nästa år är mycket kortare och därigenom kunna sova gott om natten?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel