Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerry lägger kronan på hyllan

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

Sveriges stora rockkung, Jerry Williams, är på väg att ta farväl av sin publik.

I mer än 50 år har den levande legenden stått på scen. 1957 gjorde han sin debut på Lorry i Sundbyberg, samma år som han slutade skolan. Det var dock inte förrän året efter som han första gången fick betalt för att stå på scenen, sägs det. I vilket fall var det inget som avskräckte. En lysande musikerkarriär var inledd.

Det stora genombrottet kom i början av 1960-talet då Erik Fernström blev Jerry Williams och turnerade med The Violents. På meritlistan står bland annat att ha varit förband till The Beatles. Men frågan är om inte The Violents vid den tiden var större än Beatles?…

Jerkas biografi är en lång lista på musikerframgångar. Han har gjort det mesta, folkparksturnéer, filmer, körat i melodifestivalen, släppt mer än 50 plattor och 1991 prydde han till och med ett frimärke.

Samma år var Jerry Williams hyperaktuell i Västerås. Tillsammans med Lennart Karlsson öppnade han då Heartbreak Hotel i Klippanhuset och västeråsarna kunde ofta se rockkungen som frekvent besökare i den egna restaurangen.

Året efter, 1992, firade han dessutom sin 50-årsdag i samma restaurang. Artisteliten fick åka chartrat tåg från Stockholm och bussades från stationen till Klippan för att vara med under jubileumskvällen. Och bagarlinjen på Wenströmska hade fått den äran att baka födelsedagstårtan, en gigantisk marsipantårta formad som en stjärna.

Själv sa Jerry Williams när det begav sig att det bara föll sig så att 50-årsfesten hölls i Västerås. Men mycket berodde det på att Ingemar Rogefeldt (Pughs lillebror) bodde här. Han och Jerry spelade mycket ihop tidigare under karriären.

Nu ser vi slutet på en fantastisk karriär. Avskedsshowen ska bli ”en resa genom åren som skapade artistlegenden Jerry Williams”.