Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges stora rockkung, Jerry Williams, är på väg att ta farväl av sin publik.

Annons
Håller stilen. Jerry Williams bjöd på bra ös under lördagens folkparkskväll på Lögarängen, så stod det i vlt 17 juli 2006.

I mer än 50 år har den levande legenden stått på scen. 1957 gjorde han sin debut på Lorry i Sundbyberg, samma år som han slutade skolan. Det var dock inte förrän året efter som han första gången fick betalt för att stå på scenen, sägs det. I vilket fall var det inget som avskräckte. En lysande musikerkarriär var inledd.

Det stora genombrottet kom i början av 1960-talet då Erik Fernström blev Jerry Williams och turnerade med The Violents. På meritlistan står bland annat att ha varit förband till The Beatles. Men frågan är om inte The Violents vid den tiden var större än Beatles?…

Jerkas biografi är en lång lista på musikerframgångar. Han har gjort det mesta, folkparksturnéer, filmer, körat i melodifestivalen, släppt mer än 50 plattor och 1991 prydde han till och med ett frimärke.

Samma år var Jerry Williams hyperaktuell i Västerås. Tillsammans med Lennart Karlsson öppnade han då Heartbreak Hotel i Klippanhuset och västeråsarna kunde ofta se rockkungen som frekvent besökare i den egna restaurangen.

Året efter, 1992, firade han dessutom sin 50-årsdag i samma restaurang. Artisteliten fick åka chartrat tåg från Stockholm och bussades från stationen till Klippan för att vara med under jubileumskvällen. Och bagarlinjen på Wenströmska hade fått den äran att baka födelsedagstårtan, en gigantisk marsipantårta formad som en stjärna.

Själv sa Jerry Williams när det begav sig att det bara föll sig så att 50-årsfesten hölls i Västerås. Men mycket berodde det på att Ingemar Rogefeldt (Pughs lillebror) bodde här. Han och Jerry spelade mycket ihop tidigare under karriären.

Nu ser vi slutet på en fantastisk karriär. Avskedsshowen ska bli ”en resa genom åren som skapade artistlegenden Jerry Williams”.

Folkparkernas man.  Publikrekord för Jerry Williams i Kolbäcksparken där svenske kungen av rock´n´roll fick över 3100 personer att jubla av entusiasm och rocka loss år 2005.
Publikrekord noterades när Jerry Williams uppträdde i Kolbäcksparken på midsommardagen 2005.
The King. Jerry Williams höll i gång rejält i Bombardier arena i mars 2011, men det var inte enbart rock’n’roll som spreds över publiken. Blues, country och till och med lite jazz fanns med på repertoaren.
Jerry Williams anno 1985.
Trikåer på för rollen i musikalen Cats.
Hej hopp - för 50 bast fyllda.
Här är den, 50-årstårtan som gästerna bjöds på i Västerås.
Jerka i 1978 års tappning.
1963 är Jerry Williams ute på Europaturné, men hinner också med en spelning i Västerås i september.
1991 öppnade Jerry Williams och kollegor restaurangen Heartbreak Hotel i Klippanhuset, Västerås.
1965 kom Jerry Williams show som visades på tv. Bilden är dock från ett framträdande i Västerås i november.
Annons