Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Brandberg (FP): Fel resonemang av rödgröna styret

Som ung, ny förtroendevald för Folkpartiet i Västerås stads fastighetsnämnd häpnar jag över det rödgröna minoritetsstyrets agerande på budgetmötet i nämnden den 31 mars.

Bristen på insikt verkar vara total när det gäller grundläggande principer för ekonomisk styrning! Att mer pengar behövs till underhåll av stadens fastigheter är alla överens om. Hur dessa pengar ska skaffas fram är vi inte överens om.

Det rödgröna minoritetsstyret utgår från att fastighetsnämndens verksamhet, som omsätter 1 miljard, är exemplariskt skött i alla delar, och att inga effektiviseringar kan uppnås någonstans. På basis av ett sådant absurt resonemang vill de rödgröna nu tillföra nämnden nya pengar utifrån för att kunna öka fastighetsunderhållet. Var dessa pengar ska komma ifrån kan de rödgröna inte tala om. De tycks tro att problemet löses genom en bokföringsteknisk manöver där de minskar avkastningskravet på fastighetsnämnden.

Från Folkpartiet och från den borgerliga sidan har vi påpekat behovet av att i första hand fortsätta effektivisera fastighetsnämndens drift och verksamhet, för att därigenom skapa resurser till ökat underhåll. Skulle effektiviseringar inte räcka måste intäktssidan ses över. Hyrorna måste vara satta så att de långsiktigt täcker både drift, underhåll och en skälig kostnad för det satsade kapitalet. Om kapitalkostnaden, det vill säga avkastningskravet, inte finns med i hyrorna så lurar staden sina hyresgäster. Med fiktivt låga hyror riskerar skolor, förskolor och äldreboenden att prioritera lokaler framför personal på ett sätt som inte gynnar någon.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel