Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Brandberg (L): Ulla Persson slirar på sanningen

Lögner om flygplats utan kommersiell trafik

Annons

För några veckor sedan avgick jag ur flygplatsbolagets styrelse i protest mot det nya avtalet med Ryanair.

Sedan dess har Ulla Persson, styrelsens ordförande och tillika kommunfullmäktiges ordförande, gjort sitt bästa för att i media misskreditera mig. Två gånger har hon under de senaste veckorna framträtt i VLT. Båda gångerna har lögner och halvsanningar levererats, och jag känner nu att jag måste bemöta dessa i sak.

Den 21 april påstår Ulla Persson i en intervju i VLT att jag bara varit med på ett och ett halvt styrelsemöte under hela våren. Detta är lögn!

Sanningen är följande: Efter att jag tillträtt i januari höll flygplatsstyrelsen formella möten med skriftlig kallelse den 21 februari, 3 mars, 6 mars och 23 mars. Tre av dessa möten var fysiska möten, de finns protokollförda och det framgår tydligt i protokollen att jag deltagit i samtliga. Ulla Persson har själv skrivit under samtliga protokoll!

Mötet den 3 mars var inte ett fysiskt möte utan ett telefonmöte. Det initierades som ett formellt styrelsemöte genom skriftlig kallelse, men efter mötet tyckte Ulla Persson inte att vi behövde upprätta protokoll. Dock finns flertalet vittnen som kan intyga att jag deltog högst aktivt även i detta fjärde möte.

Efter beslutet om Ryanair-avtalet, som alltså föranledde min avgång, hann styrelsen med att hålla ytterligare ett möte – alltså ett femte – innan jag formellt hade hunnit avsäga mig uppdraget.

Detta möte ägde rum den 7 april och då deltog jag inte. Jag hade anmält förhinder eftersom jag sedan tidigare hade ett inbokat läkarbesök i Stockholm den dagen.

Ulla Perssons tal om att jag vid ett tillfälle deltagit på ett halvt styrelsemöte är också lögn. Det hon syftar på är förmodligen mötet den 23 mars. Enligt protokollet pågick mötet 8.30-12.30. Jag lämnade mötet 11.50 då jag hade ett inplanerat möte med banken klockan 12.00.

Under den korta tid som återstod efter att jag lämnat mötet diskuterades enligt kvarvarande kollegor enbart införskaffning av ett betongfundament. (Frågan om Ryanair var vid denna tidpunkt redan avgjord.)

I VLT den 29 april fortsätter Ulla Persson sina angrepp på Liberalerna genom en lång debattartikel där hon ånyo slirar på sanningen. Persson skriver att callcenter bedrivits på flygplatsen sedan 70-talet. Sanningen är ganska långt därifrån. Ulla Persson vet mycket väl att callcenter-verksamheten upphört sedan många år men återstartats under 2017 av den nya VD:n, med VD:s förra arbetsgivare som stor extern callcenter-kund.

Ulla Persson påstår också (VLT 29 april) att den kommersiella trafiken inte påverkar bolaget negativt och att alternativet till kommersiell trafik är en icke-instrumentell flygplats likt Johannisberg. Även detta är en lögn.

Om Ulla Persson studerar det underlag hon mottog från bolagets ledning den 23 mars så ser hon svart på vitt att en flygplats utan kommersiellt flyg, men med bibehållet skol- och fritidsflyg, skulle göra betydligt mindre förluster än idag, men fortfarande vara en så kallad instrumentell flygplats, till skillnad från Johannisberg.

Så frågan är: Har Ulla Persson tappat bort det tydliga skriftliga analysunderlag hon erhöll vid styrelsemötet den 23 mars? Eller väljer hon helt enkelt att ljuga i VLT mot bättre vetande för att ta chansen att misskreditera mig inför väljarna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons