Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Brandberg (L): Väldigt mycket liberal borgerlig politik i nya Västeråsstyret.

Annons

Liberalerna sade nej till att agera dörrmatta åt Moderaterna

Replik från Liberalerna om nya styret i Västerås.               Foto: Kenneth Hudd

Liberalerna i Västerås gjorde ett mycket bra kommunalval och fick över 11 procent av rösterna, vilket var en kraftig ökning mot 2014. Direkt efter valet inbjöds vi av både Anders Teljebäck (S) och Elisabeth Unell (M) att vara med och styra staden.

Anders Teljebäck ville styra med S-L-C-MP, en koalition som skulle samla 31 av 61 mandat och alltså få majoritet. Elisabeth Unell ville inledningsvis styra med alliansen (M-L-C-KD), som samlar 28 av 61 mandat, och alltså inte får majoritet. Efter uppmaning från L och C inbjöds även MP till alliansförhandlingarna. Konstellationen M-L-C-KD-MP skulle få 30 av 61 mandat, visserligen inte majoritet i fullmäktige men nog för att styra nämnder och styrelser.

Liberalerna har under flera veckors tid deltagit i dessa två olika förhandlingskonstellationer. Vi har hela tiden varit öppna med att vi förhandlar på två håll, och vi har inlett båda förhandlingarna genom att exakt samma dag överlämna exakt samma kravlista med 20 prioriterade punkter till Anders Teljebäck respektive Elisabeth Unell.

I måndags i förra veckan kunde vi inom L på ett kombinerat styrelse- och fullmäktigegruppsmöte presentera resultatet av förhandlingarna. Vi hade då två relativt färdiga politiska program på bordet, ett från vardera konstellationen.

Det är vår uppfattning att vi får betydligt större genomslag för den politik vi gått till val på genom att ingå i koalitionen S-L-C-MP än genom det andra alternativet. Inom förhandlingarna i alliansen har vi tyvärr haft svårt att få gehör för de kraftiga prioriteringar vi velat göra av grundskola och äldreomsorg. Andra allianspartier har inte velat eller vågat skära ned på annat (som flygplats och kommunal administration) och därmed inte heller kunnat frigöra de resurser som behövs för skolan och äldreomsorgen.

Samtidigt har allianspartierna inte heller velat köpa L:s stadsbyggnadspolitik fullt ut. Liberalerna har krävt stopp för förtätning på grönområden. Detta krav vållade segdraget gny och gnäll inom alliansen. Socialdemokraterna har varit betydligt mer ödmjuka inför att deras egen politik på stadsbyggnadsområdet misslyckats och underkänts av väljarna, och därmed öppnat för en omprövning med ny partner.

Till allt ovanstående ska läggas fördelen att koalitionen S-L-C-MP också får egen majoritet. I alliansvarianten skulle vi, med 28 av 61 mandat, inte ens fått majoritet i nämnder och styrelser - detta sedan Unell (M) och Agestav (KD) lyckats skrämma bort MP från förhandlingarna genom upprepade självmotsägelser, ofta offentliga, kring den tänkta framtida relationen med SD.

Inom samarbetet S-L-C-MP kommer L att få mycket stort inflytande över skola, äldreomsorg och stadsbyggnad. De flesta viktiga punkter från vårt valmanifest finns med i det samarbetsprogram som nu är framförhandlat. Vi liberaler kommer, via ordförandeposter, att leda de flesta nämnderna inom dessa områden.

Inom samarbetet S-L-C-MP kommer L att få mycket stort inflytande över skola, äldreomsorg och stadsbyggnad.

När Unell och Agestav nu går ut och angriper L i VLT (10 oktober påstår de att "en röst på L visat sig vara en röst på S". Detta är fullständigt nonsens.

En röst på L har alltid varit en röst på L, det vill säga varken en röst på S eller en röst på M. Innan valet var vi extremt tydliga med att vi gick till val som eget parti och på eget program. Vi sade bara nej till samarbete med de två extrempartierna och vi sade att vi ville söka allianssamarbete "i första hand" - vilket inte är samma sak som att oavsett valresultat agera dörrmatta åt ett M som återigen, för andra valet i rad, går bakåt och tappar mandat, men som ändå väljer att grovt överspela sina kort i förhandlingarna.

M som återigen, för andra valet i rad, går bakåt och tappar mandat, men som ändå väljer att grovt överspela sina kort i förhandlingarna.

Alla neutrala bedömare av den framförhandlade majoritetsöverenskommelsen vittnar om ett mycket stort genomslag för L:s politik. L:s väljare kan vara trygga med att de nu, med ett starkt L, kommer att få väldigt mycket av liberal, borgerlig, politik i det nya Västeråsstyret.

L:s väljare kan vara trygga med att de nu, med ett starkt L, kommer att få väldigt mycket av liberal, borgerlig, politik i det nya Västeråsstyret.

Jesper Brandberg (L)

kommunalrådskandidat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons