Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Brandberg (L): Västeråsmajoritet tiger om katastrofalt skolfall

Osakligt och amatörmässigt av Vicki Skure Eriksson (C)

I VLT 14 oktober ägnar grundskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson (C) nästan 4000 tecken åt att klaga på mig för att jag vågat ifrågasätta resultaten av hennes lokala skolpolitik. Trots alla tecken lyckas hon inte med ett ord nämna hur hon ser på Västerås katastrofala fall i snart sagt samtliga publicerade mätningar över skolresultat under hennes treåriga styre.

Detta bevisar om något en av mina tidigare poänger - nämligen att Vicki Skure Eriksson troligtvis inte har någon analys över varför resultaten faller. Istället pratar hon mångordigt runt problemet och byter ideligen samtalsämne.

Västerås har nu hamnat bland Sveriges absolut sämsta skolkommuner och den ansvariga politikern kan inte presentera en analys av varför. Än värre är att den ansvariga politikern inte har någon plan för att vända utvecklingen.

Hon kan heller inte redovisa något mål för resultatutvecklingen framåt. Allt detta vittnar om hur amatörmässigt grundskolenämndens politiska ledning arbetar.

Vicki Skure Eriksson försöker få VLT:s läsare att tro att statliga satsningar, som innebär tiotals miljoner för skolorna i Västerås, är kommunala satsningar från henne. Vidare påstår Skure Eriksson att jag skulle ha kallat olika skolprojekt som "fritidshemslyft" eller "förskoleklasslyft" för lull-lull. Det senare påståendet är grovt vilseledande och vittnar möjligen om att Skure Eriksson inte ens läst min artikel.

Åtminstone har hon inte förstått den. Det jag kallade "lull-lull" var andra kommunala satsningar som dragit stora resurser, som stöd till semesterflyg, konferensanläggningar, fritidsbåtsmuseum och nya luxuösa kommunala huvudkontor.

Min poäng var att om vi avstått dessa lull-lull-satsningar i det kommunala uppdragets utkant, så hade vi haft mer resurser till välfärdens kärna, skola och äldrevård. År efter år har L i fullmäktige yrkat på större resurser till grundskolenämnd och äldrenämnd istället för till de lull-lull-satsningar jag nämner.

Hellre än att diskutera skolresultat vill Skure Eriksson diskutera ekonomi. Hon är besviken att jag inte ger henne beröm för att grundskolenämndens förluster upphört, men hon svarar inte på min kritik av hur S och C åstadkommit detta.

Den sanerade ekonomin har uppnåtts genom att tidigare halvtomma skolor, med låga resultat, fyllts med nyanlända invandrare på ett mycket segregerande sätt. Positivt för grundskolenämndens ekonomi möjligen - men i så fall i ett väldigt snävt och kortsiktigt perspektiv. Segregering och social oro kommer att bli följden.

Vicki Skure Eriksson berömmer sig gång på gång av att ha ett så gott samarbete med Jenny Boström (L) i grundskolenämnden. Skure Eriksson ger bilden av att det bara är jag, och kanske någon annan liberal, som kritiserar henne, medan Jenny stödjer hennes politik.

Även detta är vilseledande. Har inte Skure Eriksson läst Jenny Boströms artikel i VLT den 9 oktober Där föreslår Jenny Boström tillsammans med skolpolitikern Erik Ödmansson (L) att Skure Eriksson ställer sin plats tillförfogande efter de senaste misslyckandena med skolresultaten. Är det detta avgångskrav som Skure Eriksson uppfattar som stöd från de liberala ledamöterna i grundskolenämnden?

Om Skure Eriksson nu ändå tänker sitta kvar på sin post har hon en hel del att svara för. Och om det inte passar att debattera med mig och L så kan hon istället prova att svara de sex lärare som i VLT den 9 och 13 oktober riktar samma kritik, och ställer samma typ av frågor, kring skolresultatens utveckling. Det blir intressant att se om Skure Eriksson tänker svara dessa lärare på ett lika osakligt sätt som hon valde att svara mig.

Jesper Brandberg (L)

oppositionsråd

Läs också: Höga brösttoner från Jesper Brandberg (L)

Mindre lull-lullprojekt med Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel