Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jessica Polfjärd (M): Dålig energipolitik står oss dyrt

Den 1 november i år införde Svenska Kraftnät fyra elprisområden i Sverige. Det är en åtgärd som varit mycket uppmärksammad i medierna eftersom den leder till olika elpriser för konsumenterna i de olika områdena. Dyrast blir det i södra Sverige där det är brist på el.

Joakim Bäck, regionchef för Företagarna vänder sig emot införandet av elprisområden eftersom det riskerar att slå mot företagen i södra Sverige och skapar orättvisa villkor för företagande i olika delar av landet. Det är viktiga synpunkter, som jag i många delar håller med om.

Elprisområdena införs som ett svar på EU-kommissionens kritik mot hur man använt sitt monopol på ett sätt som kan strida mot energimarknadsdirektivet. Syftet är att undvika att frågan i framtiden avgörs i Bryssel och i stället behålla makten över den svenska energipolitiken i Sverige, där den hör hemma. På lång sikt tror jag att det är bra för både Sverige och de svenska företagen.

Det är dock inte den nya regleringen i sig som skapar prisskillnaderna. Elprisområdena blottlägger det som länge varit ett problem på energiområdet, nämligen elunderskottet i södra Sverige. I och med stängningen av reaktorerna i Barsebäck 1999 och 2005 försvann elproduktion som i princip motsvarar halva Skånes elbehov. Trots detta struntade den dåvarande S-regeringen i att bygga bort flaskhalsarna i kraftnätet för att öka över-föringen från norr till söder.

Den tidigare energipolitiken har varit oansvarig och byggd på luftslott. Visioner om en helt förnyelsebar energiproduktion har fått stå i vägen för nödvändiga beslut för att klara hela Sveriges energiförsörjning. De höga priserna i södra Sverige är ett direkt resultat av den politiken, men Socialdemokraterna har stuckit huvudet i sanden och låtsats som ingenting.

Sedan några år pågår arbetet för att öka överföringskapaciteten i kraftnätet, främst genom den så kallade sydvästlänken. Totalt är Svenska Kraftnäts investeringsbudget i år mer än tio gånger så stor som 2005. När länken är klar 2015 kommer överförings-kapaciteten att öka med 1 200 megawatt. Det motsvarar nästan exakt de två Barsebäckreaktorerna och kommer att vara avgörande för södra Sveriges energibehov.

Det är tydligt att regeringen vidtar åtgärder för att bygga bort flaskhalsarna, jämna ut prisskillnaderna och skapa en dynamisk elmarknad. Dessvärre tar det tid. Fram till 2015 får vi därför fortsätta att betala dyrt för Socialdemokraternas gamla strutspolitik.

Jessica Polfjärd

gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet

riksdagsledamot (M) för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel