Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jessica Polfjärd (M): Polisen måste kunna prioritera våldtäktsutredningar

Metoo visar vägen för Sverige

Sverige är på pappret ett av världens mest jämställda länder, men det finns fortfarande mycket att jobba på. Här ska alla vara lika värda och känna sig trygga, ingen ska bli utsatt för sexuella trakasserier.

Därför blir jag mycket ledsen över att vi inte kommit längre. Det krävs en attitydförändring och #metoo visar vägen för dem som blundat åt problemen.

Regeringen säger sig vara feministisk, men under deras styre kommer alarmerande rapporter om att var tredje kvinna känner sig otrygg. Detta är inte godtagbart, allt ör länge har ord gått före handling.

Några som har gjort skillnad på riktigt är alla de modiga personerna som sagt ifrån gällande sexuella trakasserier och övergrepp. De senaste dagarna har vittnesmålen från drabbade fullkomligt strömmat in.

Det handlar om allt ifrån sunkiga beteenden i IT-branschen, tafsande chefer inom mediasfären till arbetskollegan som visade sig ha en riktigt hemsk kvinnosyn. #Metoo belyser vikten av individens egen vilja och att personlig integritet ska respekteras. Ett nej är ett nej och förstår man inte det ska rättsväsendet vara redo att slussa dem till fängelset.

Om du som läser detta har blivit utsatt för sexuella trakasserier eller liknande så hoppas jag att du polisanmäler så fort som möjligt. För om det är något som staten bör göra så är det att skydda sina medborgare.

Där har tyvärr den rödgröna regeringen misslyckats fullständigt. Polisen tvingas lägga ned våldtäktsutredningar varje dag och nedprioritera dessa för att de inte hinner med. Socialdemokraterna påstod innan valet att Sverige håller på att gå sönder. Nu verkar deras egen regering själva ha uppfyllt sin egen valretorik.

Vi moderater förstärker tryggheten på riktigt med förslag som stärker polis samt lag och ordning. Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025 och deras löner måste höjas.Det krävs även en ny brottsrubricering i form av grovt sexuellt ofredande.

Brottet ska kunna leda till nio månaders fängelse och utvisning för den som inte är svensk medborgare. Det är inte mer än rätt för den som utsätter någon annan för sådana oacceptabla handlingar.

#Metoo visar vägen mot ett jämställt samhälle där trygghet prioriteras för alla.

Jessica Polfjärd (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Läs också: #metoo - vlt.se

Ledare: Håll inte svinen om ryggen

Museum bevarar #metoo-berättelser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel