Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesus kallas "hen" av Svenska Kyrkan i Västerås

I en lokal annons inför Svenska Kyrkans firande av Jesus födelse, kallas Jesus för "hen".

"På juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot".

Så stod det i Svenska Kyrkan i Västerås annons i Västerås Tidning den 23 december. I en intervju med P4 Västmanland berättar den tillförordnade domprosten Susann Senter att medarbetarna inom Svenska Kyrkan i Västerås fick en tankeställare efter att ha ägnat två dagar åt lika behandlings-frågor. Därifrån kom idén att inte längre könsbestämma Jesus.

– I teologin pratar vi om Jesus som sann Gud och sann människa och då innehåller det allt det mänskliga, som vi gärna kodar som manligt eller kvinnligt, säger Susann Senter till P4 Västmanland.

– Vi tycker att det kunde vara lite frimodigt att inte könskoda Jesus.

Vidare berättar hon att det öppnar för fler perspektiv att kalla Jesus för hen. Reaktionerna har varit blandade:

– En del tycker att det är förskräckligt. Andra tycker att det känns bra. Jag har länge varit avundsjuk på det finska språket som alltid har haft ett "hen". När vi talar om Gud skulle det vara det självklara ordet, säger hon till P4 Västmanland.

Läs också: Efter åtta månader på posten – nu hälsas domprosten välkommen i kyrkan