Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy Jansson (S), Eskilstuna: Vi kan inte vänta i regionfrågan

Alla ”imperier” faller om fel misstag begås. I regionfrågan finns minst en sanning. Samhället består av människor och ska därför byggas för människor.

Det finns bara ett långsiktigt sätt att se på regionbildningen i Stockholm-Mälardalen. En region där Stockholms stad och län samt Uppsala, Västmanland och Sörmland ingår. Över tid kan fler kommuner eller län ansluta. Det skulle vara en internationellt sett lagom stor och mycket kraftfull region av människor för människor, företagande, jobb och välfärd. Det är den enda på rent förnuft byggda lösningen.

Ett sämre, men tänkbart, alternativ är att Stockholms stad och län bildar en region som samarbetar mycket nära med en region bestående av Uppsala, Västmanland och Sörmland och som därmed ”omfamnar” huvudstadsregionen. Det ger även möjlighet till samgående i en framtid, när statsmakt och politiker är mogna för att möta upp mot medborgarnas, genom deras beteende, uttalade vilja. En temporär övergångslösning som kostar oss konkurrenskraft, men öppnar för kompromiss.

Ett tredje alternativ är att kommunerna Västerås, Enköping, Strängnäs och Eskilstuna ansöker om att få träda in i Stockholms län. Kanske kan detta ske tillsammans med andra kommuner som bedömer att också de vill bidra till den starka utveckling som Stockholm-Mälardalsregionen har framför sig. Eskilstuna kommun kan inte låta bli att agera, så mycket vet jag.

Hur vi varje dag rör oss till varandra, jobb och studier måste styra hur vi formar vår verklighet. Sjukhus, företag, utbildning och så vidare bärs av människor. Den som bygger för att människor kan röra sig och utvecklas bygger för att dessa verksamheter har en framtid. Vi vet också att ett nav finns i och nära huvudstaden och det understöds av dess omland. Allt pekar på att Stockholm-Mälardalen växer samman från båda håll. Människor skapar detta genom dagliga val. Trenden är tydlig. Kraften i detta är enorm och kommer från medborgarna. Ska vi som är folkvalda då motverka detta? Har vi ett sådant mandat? Eller ska vi uppmuntra och underlätta ytterligare för att människor och företag ska kunna växa? Du vet svaret.

Viktigt är att minnas att en blivande ny regiongräns, så långt ut i Stockholm-Mälardalsregionen som möjligt, inte är det samma som en mur. Det går att samarbeta över regiongränser. Men det är viktigt att en gräns inte motverkar en av människor driven utveckling.

Vi har inte råd att vänta. Vi som är folkvalda i Stockholm-Mälardalen har ett ansvar. Nu är det dags att visa att vi förstår vilka vi företräder, att vi förmår att tänka långsiktigt, klarar av att ta ansvar och agera. Att vi är värdiga våra uppdrag. Att vi sätter utveckling, miljö, företagande, jobb, välfärd, våra medborgare och kommunernas utveckling i första rummet. Ser vi nödvändigheten av detta i en värld där andra kommer ikapp och kör ifrån oss?

Det är dags för handling, men vem tar initiativet till vad som kan bli ett av historiens mest avgörande steg för Stockholm-Mälardalen? Ännu viktigare, vem är beredd att gå till historien som den som inget gjorde?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel