Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jo, det går att ersätta kärnkraften

Om vi vill nå FN:s nya klimatmål är omställning till förnybart enda vägen.

Energi. Replik på Ann-Marie Helmerssons insändare, ”Hur ersätta 40 procent av elbehovet”, 30 april.

Sverige har alla förutsättningar för att kunna skapa ett hållbart samhälle och ersätta kärnkraften, som i dag står för cirka 40 procent av elproduktionen, med förnybar el. Förnybarhetsbranschen kan leverera, det är inte där problemet ligger. Det som är avgörande nu är att våra politiker tar kloka beslut som gynnar såväl vår miljö som ekonomi, samt ger oss tydliga mål att jobba mot.

Vi har ett förslag om en årlig produktionsnivå på minst 60 terawattimmar förnybar el till år 2030, vilket inte är en svår målnivå för Sverige att nå. En fortsatt utbyggnad med sikte på omfattande export ger en stark kraftbalans som skapar utrymme för en kontrollerad nedstängning av kärnkraften, där vi sätter försörjningstryggheten i första rummet.

Med vattenkraften har Sverige fantastiska förutsättningar för att skapa ett helt förnybart elsystem.

Lägger man därtill till våra utomordentligt goda vindlägen i Sverige, samt potentialen i bioenergi, så ser läget än bättre ut.

Tillsammans kompletterar de förnybara kraftslagen varandra, och elproduktionen kommer att vara ytterst leveranssäker. 2015 stod vindkraften för 10 procent av elproduktionen, vilket motsvarade 12 procent av elanvändningen.

Om vi vill nå FN:s nya klimatmål, som innebär att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader, är omställning till förnybart enda vägen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare