Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakim Broman: Bred reform är det enda som stoppar skuldberget

Ett drivhus för skulder. Så beskrev Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen den finansiella miljön efter många av år av låga räntor, när han nyligen presenterade FI:s stabilitetsrapport 11). Som vanligt de senaste åren stod hushållens höga skuldsättning i fokus.

Den har FI de senaste åren försökt motverka, bland annat genom att ställa högre krav hur mycket kapital bankerna måste ha för att fortsätta låna ut, genom att införa ett tak på hur mycket en person kan låna till sin bostad, och framför allt genom att införa amorteringskrav i två steg.

Det har fått stark kritik, inte minst på grund av problemen det skapar för unga som försöker ta sig in på bostadsmarknaden. I storstadsregionerna räknas hyresköerna i år. Att spara ihop till en insats och köpa en bostadsrätt är därför det enda realistiska alternativet för många.

Att spara ihop till en insats och köpa en bostadsrätt är därför det enda realistiska alternativet för många.

Amorteringskraven och bolånetaket har dock gjort detta betydligt svårare. Som rapporten “Den svenska bostadsmarknaden” från byggföretaget Veidekke visar har bostadskostnaderna för kapitalsvaga grupper ökat kraftigt som ett resultat av FI:s krav. Ett ungt par som behöver låna till 85 procent av sin bostad får i deras exempel en månadskostnad på drygt 18 000 kr, jämfört med cirka 6 000 kr för ett par med en belåningsgrad på 50 procent. Även om exemplet avser en trea i Stockholm är det belysande.

Beräkningar som genomförts av Evidensgruppen på uppdrag av Sveriges Byggindustrier bekräftar bilden. 85 procent av alla i åldern 25-35 utestängs från att köpa en etta i en stor eller medelstor stad, eftersom kalkylen inte går ihop.

Det visar på de absurda konsekvenserna av de senaste årens staplade restriktioner och krav. Att bromsa skuldsättningen och skapa en sund amorteringskultur är i sig inte orimliga ambitioner, men de måste sättas i ett sammanhang av att bostadsmarknaden i stort är dysfunktionell. Hyresregleringen, ränteavdragen, flyttskatten och många andra saker är problem som behöver ses över i ett helhetsgrepp.

Det visar på de absurda konsekvenserna av de senaste årens staplade restriktioner och krav.

Detta är politikens ansvar och uppgift – inte Finansinspektionens.

Joakim Broman

Liberala nyhetsbyrån

Anmäl text- och faktafel