Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb + pension för politiker

En kör sten i Dalarna, en söker nytt uppdrag, en jobbar på Ica, en är politisk sekreterare. Alla är före detta politiker, under 65 år och får pension från Västerås stad. Förra året betalades drygt 840 000 kronor ut.

Fyra före detta politiker får visstidspension från kommunen. Det är Mats Ericsson (V), Andreas Porswald (MP), Bengt-Åke Nilsson (FP) och Kent Ryberg (S). Alla ersätts enligt äldre pensionsavtal och lokala övergångsbestämmelser.

Mest får Mats Ericsson, 59 år med cirka 364 832 kronor om året. Han var avlönad politiker 1990–2006. Något vanligt jobb har han inte haft sedan han lämnade de tunga uppdragen 2006.

– Just nu är jag i Dalarna och kör sten. Mitt föräldrahem ska säljas, berättar han.

Senaste anställningen hade Ericsson i Vänsterpartiet i Västmanland, där han blev uppsagd 2006. Förra mandatperioden var han nämndeman i hovrätten. Nu sitter han i styrelserna för Mälarenergi, Mälarhamnar och som ersättare i Proaros i Västerås.

Söker du jobb?

– Nej, utsikterna är inte så lysande när man snart är 60 år, säger han.

Mats Ericsson ser pensionen som en räddningsplanka för den som ägnat en stor del av livet åt politiken. Han tycker att det finns andra bidrag som bör sticka mer i ögonen på folk, till exempel pengar som plockas ut inom bankvärlden och näringslivet.

Andreas Porswald, 36 år, avgick i samband med senaste valet. Han hade varit avlönad politiker i 12 år, från 1998 till 2010. Därför får han pension trots att han inte fyllt 55 år. Men han får den bara under fem år. Mellan januari och juni i år kvitterade han ut 157 656 kronor. Nu arbetar han som politisk sekreterare för Miljöpartiet i Örebro. Han har inte varit anträffbar för en kommentar.

Kent Ryberg, 61 år, fick 135 039 kronor till och med juni i år. 2010 tog han ut 39 886 kronor.

– Jag har varit vd och haft ett uppdrag för Mälardalens högskola. Därför har jag inte tagit ut så mycket av min pension.

Sedan tre veckor har han inget jobb men hoppas få uppdrag i någon styrelse.

Han var aktiv politiker i 12 år.

– Det är svårt att komma tillbaka till arbetslivet och då är det bra med ett skyddsnät. Politiker har speciella villkor, vi kan bli av med uppdraget när som helst, säger han.

Bengt-Åke Nilsson, 62 år, har jobbat politiskt 1974–2010 och är nu fritidspolitiker. Under första halvåret i år hade han rätt till 183 012 kronor men tog ut 98 600 kronor eftersom han hade andra inkomster. Han jobbar 60 procent på sin gamla arbetsplats Ica.

– Pensionen är en trygghet men huvudspåret är att man ska gå tillbaka till arbete. Alla har dock inte ett jobb att gå tillbaka till, säger han.

Han påpekar att pensionerna kom till efter valet 1970 då många heltidspolitiker fick avgå och stod utan försörjning.

– För många handlade det om personliga tragedier.

Nu, tycker han, bör systemet ses över och möjligheter till missbruk täppas till.

– Avsikten är inte att en 40-åring ska kunna flytta till Filippinerna och leva på pensionen, säger han.