Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Lindahl (V): Vi är Välfärdspartiet

Västerås är i dag en bra stad att bo i. De allra flesta som bor här har tillgång till ett arbete, en bostad och andra viktiga gemensamma välfärdstjänster. Men under de senaste åren har arbetslösheten ökat, allmännyttiga hyresrätter har ombildats och välfärden har drabbats av högerpolitiken.

I välfärden råder sedan länge kronisk brist på resurser och personal, medan skillnaderna i plånbokstjocklek har vuxit. I högerns Sverige måste den som vill bli garanterad den bästa vården och omsorgen många gånger söka sig till dyra privata alternativ. Det är resultatet av en nyliberal politik som nedmonterat och försämrat vår gemensamma välfärd för att ge privata bolag möjligheten att tjäna pengar på att driva skolor, sjukus och äldre-boenden.

Trots att Sverige på pappret är ett rikare land än någonsin görs det inget för att förbättra den gemensamma välfärden. Det måste inte vara så.

Vi tänker investera i klimatomställning i stället för att hoppas att vår värld ska räddas av marknadens osynliga hand. Vi vill investera i ordentligt bostadsbyggande i stället för att bara titta på när bostadsbristen hårdnar och segregationen biter sig fast.

Vi har ett program för att investera i välfärden i stället för att se Sverige bli fattigare och kallare. Vi kommer att göra något åt ungdomsarbetslösheten, i stället för att jaga de unga med ännu lägre löner och med arbetsvillkor som varje välfärdsland borde skämmas för.

Det är stora vägval – men i grunden enkla. Sverige ska ha världens bästa välfärd – utan vinstintressen. För att det ska bli möjligt behövs en stark vänster.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel