Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Talenti: Lagstifta inte bort möjligheten till deltid!

Är det ett misslyckande att inte alla som jobbar har heltidstjänster?

Det tycks vara utgångspunkten för det förslag om lagstadgad rätt till heltid som förs fram med jämna mellanrum. Nu senast i en debattartikel (Dagens Nyheter den 19 september), där Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och partisekretare Carin jämtin menar att en sådan lagstiftning är grundläggande i deras politik.

Redan i dag har den som jobbar deltid förtur till heltidstjänster som blir lediga på en arbetsplats. En lag om rätt till heltid handlar alltså om mer än så. Den utgår från tanken att den anställde själv ska kunna bestämma omfattningen av sin arbetstid. Alla arbetsgivare ska bli tvungna att ge sina anställda heltidstjänster om de begär det. Det är ett orimligt krav.

Men jag menar dessutom att utgångspunkten är fel: Man kan inte dra slutsatsen att det är ett misslyckande att inte alla arbetar heltid. Många vill nämligen ha just ett deltidsjobb.

Jag märker en ganska stor skillnad bland våra anställda. Vi arbetar bland annat med kundservice åt banker och försäkringsbolag, vilket innebär att vi har öppet 8-21 på vardagar och även på helger. För att kunna tillhandahålla den servicen behöver vi både personal som arbetar heltid och deltidsanställda. De som arbetar heltid är ofta något äldre, har familj och kanske barn. De har inte möjlighet att arbeta kvällar och helger.

Bland dem som jobbar deltid, på kvällar och helger, är de flesta yngre. I Västerås är den absoluta majoriteten studenter vid Mälardalens högskola.

Ett av skälen till att vi öppnade ett kontor där är faktiskt att högskolan är en viktig rekryteringskanal. För dem är arbetet hos oss en bisyssla, de vill inte ha ett heltidsjobb. Det de söker är i stället ett extraknäck vid sidan av studierna för att tjäna lite extra pengar och för att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

Vi vet alla att ungdoms-arbetslösheten är ett stort problem. Desto viktigare att fler unga får en chans att komma in på arbetsmark-naden och visa vad de går för.

Det är klart att det på ett sätt vore enklare för mig som arbetsgivare om alla arbetade dagtid under vardagar. Men så ser ju inte samhället ut. Människor i dag vill kunna handla, få hjälp med banktjänster eller beställa en tågbiljett även utanför kontorstid.

Utan deltidstjänster skulle vi få mycket svårt att ge en bra service till våra kunder, och de i sin tur till sina kunder. Det är helt avgörande för att ett sådant här bolag ska kunna existera att det finns en möjlighet att jobba deltid. Lagstifta inte bort den!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel