Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna Möller döms till livstids fängelse – Rajabi ska utvisas

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Den 7 augusti avslutades rättegången i sommarstugemorden och i dag, måndag, föll tingsrättens dom mot de båda misstänkta: Johanna Möller och Mohammad Rajabi.

Johanna Möller döms av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse medan Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse. Rajabi ska efter avtjänat straff utvisas och får aldrig mer återvända till Sverige.

Bakgrund: Här är en sammanfattning av det senaste årets händelser i fallet.

Mer material: Se intervjuer med åklagare och försvarsadvokat i vår livesändning här.

Bad pojkvännen döda hennes föräldrar

Johanna Möller döms för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti. Det var inte hon personligen som genomförde attacken, utan hennes pojkvän Mohammad Rajabi – efter att hon sagt åt honom att göra det.

Möller döms även för anstiftan av mord på sin make som hittades drunknad i augusti 2015. Tingsrätten slår fast att hon var inblandad i mordet men att det inte blivit klarlagt exakt hur han mördades eller om det fanns några andra personer vid sommarstugan vid tillfället. Det går därför inte att styrka att hon har varit gärningsperson eller ens medhjälpare.

Hon döms för att ha försökt beställa mord och grov misshandel på honom tidigare. Därutöver döms hon för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman.

Ett rättspsykiatrisk utlåtande har visat att Johanna Möller inte har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Påföljden blir därför fängelse. Tingsrätten anser i likhet med åklagaren att den brottslighet som hon gjort sig skyldig till motiverar ett livstidsstraff.

Möller ska även betala skadestånd till ett antal anhöriga och till försäkringsbolaget. Sammanlagt ska hon betala nästan 800 000 kronor i skadestånd och ytterligare 319 000 kronor som hon ska betala tillsammans med Rajabi. Det högsta beloppet är till hennes mamma på 244 000 kronor, vilket hon ska betala solidariskt med Mohammad Rajabi. Hon ska stanna kvar i häkte med restriktioner tills domen vinner laga kraft.

Rajabis redogörelse väger tyngre än Möllers

Mohammad Rajabi döms för mord och försök till mord. Även han ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Att han får lägre straff än Möller beror på hans låga ålder när brottet begicks.

Tingsrätten anser att Rajabis redogörelse för mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar är trovärdig. Andra omständigheter talar också för att hans version stämmer. Möller, som har nekat till inblandning i mordet, saknar alibi för den aktuella kvällen 2016 och hade dessutom motiv.

Möllers inblandning i mordet och mordförsöket har varit så stor och avgörande att hon ska anses vara en gärningsperson snarare än en anstiftare, enligt tingsrätten.

Enligt Johanna Möllers advokat, Amanda Hikes, är domen felaktig och kommer att överklagas.