Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johansson Arnqvist (V): Alltid invandring hit

Jag blir bedrövad över att läsa Jimmie Åkessons debattartikel den 6 augusti. I stället för att komma med konstruktiva förslag på hur vi som bor i Sverige ska kunna skapa ett samhälle som är tryggt att leva i väljer han att försöka piska fram en än större rädsla och fientlighet än vad som redan finns. Tror någon verkligen att det är en framgångsrik väg att gå?

Sverige har varit en land som sedan medeltiden haft en ganska stadig invandring, förutom under 1800-talet. Sverige har alltså en lång historia av att vara ett öppet land vilket har gett oss ovärderlig kunskap inom en mängd områden, inte minst inom industri och hantverk.

Något som är mycket väsentligt och som Åkesson inte nämner med ett ord i sin debattartikel är det faktum att Sverige ingår i EU, vilket i sin tur innebär att varje medborgare inom EU även har rätten att bosätta sig i Sverige, utan söka uppehållstillstånd eller asyl.

Så när Åkesson pratar om ”invandrare” – ingår då EU-medborgarna i den gruppen? Då undrar jag hur vi ska hantera den frågan. Jag lovar att det kommer att bli en hel del rabalder om Sverige inte tillåter EU-med-borgare att bosätta sig i Sverige...

En annan grupp av människor som äger rätten att fritt bosätta sig i Sverige är medborgare i Norden – ingår de också i gruppen ”invandrare”?

Så vilka är då dessa invandrare som Åkesson ondgör sig över? Den saken borde (SD) definitivt ge klart besked om.

Åkesson påstår att det finns en fientlighet som riktas mot svenskar på grund av deras nationstillhörighet. Den saken ifrågasätter jag. Däremot finns det utan tvekan i de flesta större städer ungdomsgäng som har ett kriminellt beteende, som begår inbrott, rån, stöld och även misshandel. Att påstå något annat vore fånigt.

Frågan är då varför ungdomarna begår brott, vad är de bakomliggande orsakerna? Jag tvivlar starkt på att det skulle bero på vilket medborgarskap de har, snarare hur deras uppväxtvillkor sett ut, vilka förutsättningar de har och har haft att leva ett så bra liv som möjligt.

Det finns utan tvekan motsättningar mellan olika folkgrupper och för det mesta så har de sin grund i att grupperna inte vill se motparten som jämvärdig. Bägge parter påstår att motparten är på ett eller annat sätt sämre i fråga om moral och den egna moralen är alltid bättre eller högre än motpartens.

Men så är det ju inte – det finns mig veterligt inte någon nation som anser att stöld, rån eller inbrott är okej eller att det är okej att attackera främmande människor oprovocerat. Det är när vi låter rädslan för det nya och okända ta över som främlingsfientligheten växer – hos båda parter.

Men alla är vi människor med lika värde. Alla vill vi bli bemötta med respekt. Alla vill vi kunna gå på gator och torg utan att utsättas för andra människors våld, hot eller kränkningar.

Vi måste börja där – att bemöta varandra med respekt. Att våga se varandra som likvärdiga människor.

Låt oss i stället bilda en gemensam kraft mot främlingsfientligheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel