Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Lostelius: Rödgrön skolpolitik på tomgång

Jag tackar Anders Teljebäck (S), Vasiliki Tsouplaki (V) och Marléne Andersson (MP) för deras svar om Västerås och skolan. Artikeln är återigen full av behjärtansvärda och visionära förhoppningar. Men att uttrycka att Västerås ska vara en ledande skolstad gör inte eleverna duktigare, man måste ha konkreta idéer om hur det ska ske.

Det ska bli intressant att se hur satsningen på skolans ledarskap ska se ut, vad kompetensutveckling för lärarna innebär, hur de rödgröna ska säkerställa att eleverna möts av höga förväntningar, och så vidare. Utan förklaringar av hur tycks de rödgrönas skolpolitik gå på tomgång.

Ett exempel på uttalande som går i den riktningen är att de rödgröna hävdar att skrotningen av förskolenämnden och överförandet av förskolefrågor till grundskolenämnden möjliggör att se förskolan i ett sammanhang med grundskolan.

Det låter bra. Men är det inte underligt att det organisationstänk som de rödgröna menar skapar helhetsperspektiv på beställarsidan (det vill säga i de politiska skolnämnderna) av de rödgröna samtidigt anses skapa otydligt ledarskap och styrsvårigheter på utförar-sidan (det vill säga i Proaros)?

I VLT den 26 februari kan vi läsa att Pro-aros ordförande Åke Wahlsten (MP) redogör för fördelarna med att inrätta en chefsfunktion för förskolan respektive en för grundskolan. Det som är rätt på utförar-sidan är alltså enligt de rödgröna fel på beställarsidan.

I grunden är det rimligt med en chef för respektive pedagogisk verksamhet. Verksamheterna karakteriseras av sitt innehåll och inte av geografisk placering i staden. Om den här förändringen av Proaros skolverksamheter var på gång kan man undra varför man inte lät vänta med att omorganisera beställarsidan?

De rödgröna har helt i onödan skapat sig en stor utmaning för att säkerställa förskoleperspektivet i en fullmatad barn- och ungdomsnämnd. Det är illavarslande att de inte inser, alternativt inte erkänner, problematiken. Kanhända blir det tydligare även för de rödgröna i takt med att visionerna ska omsättas i verklighet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel