Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Lostelius: Vad vill de rödgröna egentligen?

En debattartikel i VLT den 28 januari från de rödgröna partierna har rubriken Breda överenskommelser för ett Västerås som håller ihop. Det låter sympatiskt men jag kan inte undgå att fundera över vad detta ”håller ihop” egentligen innebär.

Var står Västerås i dag när det gäller att ”hålla ihop?” Hur vill de rödgröna att det ska vara 2014 och vad vill de göra för att komma dit? Med vilka mått mäter vi utvecklingen av ”att hålla ihop”?

Jag känner en stark oro för att de rödgröna är bättre på att formulera snömosiga visioner än handfast politik för att ta sig dit. Ett exempel på torftigt innehåll är att de rödgröna företrädarna på VLT:s debattsida den 24 november 2010 skriver att förskolans och grundskolans uppgift är att ge alla barn en rättvis start i livet, att de tar utmaningen på allvar och att de tar ett samlat grepp om skolpolitiken genom att låta förskolenämnden uppgå i grundskolenämnden.

Att detta skulle möjliggöra krafttag är dock osannolikt. Risken att förskoleperspektivet får ge vika i den omfattande grundskolenämnden är uppenbart.

Och var fanns barnperspektivet, som de rödgröna annars lyfter fram som något de värnar, när beslutet om att skrota förskolenämnden fattades?

Någon utredning eller konsekvensanalys gjordes inte och de rödgröna politikerna fyllde inte i den barnchecklista som ska användas inför varje beslutsärende.

Som medborgare i den här staden förväntar jag mig att de styrande redovisar konkreta mål, följer upp dem och ärligt redovisar utfallet. Det handlar om vad de rödgröna menar med ökad kvalitet i förskolan, vilken storlek på barngrupper i förskolan som är acceptabel, vad kunskapslyftet för ungdomar under 25 utan slutbetyg från gymnasiet ska ge och vilka kommunala arbetsmarknads-insatser man genomför och vad de ger.

Det är dags att förvalta det förtroende som väster-åsarna och valsystemet givit den styrande minoriteten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel