Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Petersson: Länder med dödstraff bör inte få arrangera OS

Dödsstraff strider mot vettiga rättsprinciper

Jag har varit motståndare mot dödsstraffet i hela mitt liv och min hållning mot dödstraffet stärktes när jag gick med i Amnesty Internationals Västeråsgrupp 1994. 

Jag anser att det är avskyvärt och strider mot all vettig uppfattning om rättsprinciper. Det är inte så många år sedan som Sverige avskaffade dödsstraff i krigstid. Det var samma år som jag föddes alltså 1972.

Jag önskar att alla styrande, där dödsstraff gäller, omvandlar dödsstraffen till fängelsestraff.Som påtryckning tycker jag att både sommar-OS 2020 och vinter-OS 2022 skall flyttas till ett annat värdland och man ska införa en princip att alla stater som skall arrangera stora evenemang inte får dem om de har dödstraff. 

Det finns de som tror att man minskar brottslighet genom att införa ett så avskyvärt straff. Det finns inga entydiga belägg för det. 

Den senaste presidentkandidaten i USA som var motståndare till dödsstraffet var Walter Mondale som förlorade mot Ronald Regnen i presidentvalet 1984.  Lars-Åke Augustsson har skrivit boken Dömd till Döden. Läs den.

Han har skrivit flera böcker, föreläst och besökt tre personer i dödscell i USA sedan 1999. Han har brevväxlat med tre fångar som sitter i dödscell i USA hans son fick kontakt med en av dem när han var utbytesstudent i deras hemland.

Jonas Petersson

Amnestys grupp 91 i Västerås

Läs också: När staten blir bödeln

Amnesty i Västerås: Fel av Kenya att stänga stort flyktingläger

När staten blir bödeln

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel