Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörgen Eklund: Svenska kyrkan behöver rustas

I nuläget har Svenska kyrkan drygt 6,5 miljoner medlemmar, varav drygt 93 000 finns i Västerås.

Sannolikt minskar antalet medlemmar i framtiden. Det gör att de ekonomiska resurserna blir knappare. Då blir det ännu viktigare att resurserna används effektivt och rationellt.

Därför behöver kyrkans organisation byggas om och rustas för framtiden. Lokalt i Västerås har det diskuterats att nuvarande 11 församlingar skulle behöva bli avsevärt färre för att klara ekonomi, personal, lokaler etcetera på ett bra sätt.

På den nationella nivån tillsatte Svenska kyrkan en strukturutredning år 2008. Alla större kyrkopolitiska grupper fanns med i utredningen. I april i år fick kyrkostyrelsen ett helt enigt utredningsförslag, Närhet och samverkan.

Både lokalt och nationellt har syftet varit att skapa bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för att församlingarna ska klara sina grundläggande uppgifter med gudstjänst, undervisning, mission och diakoni.

Förverkligas den nationella utredningen får Svenska kyrkan i Västerås en ny organisation från år 2014. Västerås kyrkliga samfällighet blir då ett pastorat med ansvar för all ekonomi, personal, lokaler, begravningsverksamhet etcetera. Kyrkonämnden i samfälligheten har ställt sig positiv till en sådan lösning.

Alla nuvarande 11 församlingar kan då bli kvar. Ansvaret för kyrkans uppgifter fördelas mellan pastoratet och församlingarna i en gemensam församlingsinstruktion.

Kyrkans demokratiska organisation förändras rejält enligt utredningen. Det blir ett medlemsvalt kyrkofullmäktige för hela Svenska kyrkan i Västerås.

Kyrkofullmäktige väljer ett kyrkoråd som styrelse för pastoratet och församlingsråd till församlingarna. Nuvarande kyrkofullmäktige och kyrkoråd i Västerås 11 församlingar försvinner därmed.

En kyrkoherde ska ansvara för den pastorala ledningen för Svenska kyrkan i Västerås. Därtill kan det finnas arbetsledande komministrar i församlingarna.

Utredningen ska remissbehandlas under hösten fram till 15 december. Vad är bra med förslagen? Vilka är styrkorna och svagheterna? Var finns frågetecknen?

Remissarbetet för Lundby församling börjar onsdagskvällen den 10 augusti med ett unikt öppet kyrkorådsmöte i Mikaelikyrkan. Då medverkar Lars Johnsson, ordförande för den nationella utredningen. Han berättar om utredningen och svarar på frågor.

Kyrkorådet i Lundby församling ska självklart yttra sig. Församlingens medarbetare medverkar till yttrandet.

Även församlingens medlemmar är välkomna att vara med i diskussionen. Ju fler röster som hörs, ju bättre brukar resultatet bli i slutänden.

Remissvaren ska lämnas senast 15 december. Hela utredningen finns på Svenska kyrkans hemsida, svenskakyrkan.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel