Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson avliden

Centerpartistiske riksdagsledamoten Jörgen Johansson, Arboga, har avlidit.

Annons
Jörgen Johansson blev 62 år.

Jörgen Johansson, Medåker, Arboga, avled på söndagen efter en kort tids sjukdom, meddelar Centerpartiets hemsida.

Jörgen Johansson blev 62 år. Han föddes 1947, blev medlem i Centerpartiet 1965 och invaldes i Sveriges riksdag 2002. Vid sin bortgång var han ledamot i riksdagens skatteutskott och ersättare i finansutskottet, med uppdraget att vara Centerpartiets skattepolitiske talesman och ansvara för partiets kommunalekonomiska frågor i riksdagen.

- Det är med stor bestörtning som vi tagit emot beskedet om Jörgens död, säger Centerpartiets distriktsordförande för Västmanland Barbro Larsson och fortsätter:

- Våra tankar går i en sådan här stund till Jörgens familj.

Barbro Larsson framhåller att måndagen är vikt för att informera Centerpartiets många aktiva inom länet om dödsfallet. Först därefter kan de många praktiska frågorna för partiets vidkommande diskuteras.

Bland annat frågan om hur partiet löser listorna inför valet till riksdagen och kommunfullmäktige; Jörgen Johansson stod vid sin bortgång på första plats i valet till riksdagen och andra plats i valet till Arboga kommunfullmäktige för Centerpartiet:

- Christer Eriksson, Sala, trädde in och ersatte Jörgen under hans sjukdom i vår. Han kvarstår som ersättare i riksdagen, säger Barbro Larsson och fortsätter:

- Vi ska samlas i veckan och diskutera hur vi löser de andra frågorna. Just nu bearbetar vi sorgen efter dödsfallet.

Även på riksplanet inom Centerpartiet kommer lovord om Jörgen Johansson och hans långa gärning inom partiet:

- Med flit och energi tog sig Jörgen Johansson an att utveckla både politiska principer och detaljer i skattesystemet, säger Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee i en kommentar till dödsfallet. Roger Tiefensee fortsätter:

- Jörgen var en varm och positiv person som såg möjligheter i både livet och politiken. Han var som politiker respekterad i alla läger och lämnar ett stort tomrum efter sig i riksdagen och Centerpartiet.

Jörgen Johansson invaldes 1973 i Arboga kommunfullmäktige och Västmanlands läns landsting. Under sin tid kommunen var uppdragen inriktade på bland annat teknik och ekonomi, lämpligt eftersom Jörgen Johansson arbetade som ingenjör fram till 1985 då politiken blev heltidssyssla.

Inom landstinget var Jörgen Johansson en av arkitekterna bakom det västmanländska familjeläkarsystemet.

Vid sin bortgång hade Jörgen Johansson flera tunga uppdrag vid sidan om sitt omfattande riksdagsengagemang, exempelvis i Boverket och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Inom länet Almi Västmanland, Polisstyrelsen och Västmanlands Lokaltrafik.

Jörgen Johansson efterlämnar hustru och två vuxna barn.

Annons