Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalist misshandlad i sitt hem: "Fruktansvärd attack mot honom och mot det fria ordet"

Vår medarbetare Håkan Slagbrand har blivit misshandlad av en okänd gärningsman. Chefredaktör Daniel Nordström ser det som en attack mot hans journalistiska gärning och mot det fria ordet.

Misshandeln skedde i Västerås på måndagsmorgonen vid 07.30. Håkan Slagbrand är själv säker på att misshandeln har att göra med hans journalistiska yrkesutövning.

– Jag sätter också detta i samband med när min bil brändes fredagen den 21 april, säger Håkan Slagbrand.

Det började med att en granne knackade på hans dörr på morgonen. Grannen hade stött på en mystisk man som stod utanför Håkan Slagbrands hem. Mannen pratade engelska med brytning, men påstod att han skulle måla hos familjen Slagbrand.

– Grannen knackade på för att fråga och jag såg mannen som stod bakom. Det var en arbetsklädd man. Han hade svarta arbetsbyxor och en svart fleecetröja. Han var i åldern 30 till 40 år.

Håkan Slagbrand sa att han inte hade beställt något måleriarbete. Grannen gick, men mannen dröjde sig kvar. Håkan Slagbrand undrade varför och öppnade dörren.

– Då small det.

Han fick ett knytnävsslag rakt mot käken. Därefter gav sig mannen av.

Håkan Slagbrand fick inga allvarliga skador.

– Det som inträffat är fruktansvärt. Det är en attack mot Håkan Slagbrand och hans familj och det är också en attack mot hans journalistiska gärning och det fria ordet, säger Daniel Nordström, chefredaktör.

– Vi har kontakt med såväl polisen som det säkerhetsföretag vi arbetar med nu. Vi ser en koppling till den bilbrand Håkan Slagbrand tidigare utsattes för. Nu har det eskalerat till fysiskt våld. Det är en oerhört allvarlig utveckling och ytterligare ett sorgligt bevis på den utsatthet som journalister lever i.

Läs mer: [+] Polisen prioriterar våld mot journalister

Chefredaktörerns blogg: Daniel Nordström: En allvarlig attack mot det fria ordet

Läs mer: VLT-medarbetare utsatt för brandattentat: "Riktat mot mig och min yrkesroll"

Läs mer: Misshandlade journalisten: ”Det var ingen slump att det var jag”