Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalisten Håkan Slagbrand utsatt för flera attacker – nu lägger polisen ned utredningarna

Utredningen om brandattentatet lades ned efter en vecka. Och i dag kom beskedet att även utredningen om misshandeln läggs ned. – Jag är oerhört förvånad och besviken, säger Håkan Slagbrand.

Fredagen den 21 april utsattes VLT:s medarbetare Håkan Slagbrand för ett attentat då hans bil förstördes i en anlagd brand.

Några veckor senare blev han uppsökt i sitt hem och fick ta emot ett knytnävsslag i ansiktet.

Han har tidigare fått ta emot hotfulla meddelanden, och två hot har polisanmälts.

Läs också: VLT-medarbetare utsatt för brandattentat: "Riktat mot mig och min yrkesroll"

Läs också: Journalist misshandlad i sitt hem: "Fruktansvärd attack mot honom och mot det fria ordet"

Polisutredningen om branden lades ned efter bara en vecka, och tidigare i dag kom beskedet att polisen lägger ned förundersökningen även om misshandeln.

– Jag är extremt förvånad och besviken, säger Håkan Slagbrand, som fick beskedet via mail från polisens utredare.

– Att de lade ned utredningen om branden kan jag i och för sig förstå, där hade de ingenting att gå på i form av vittnesmål. Men om misshandeln har jag försett polisen med massor av uppgifter och delgett dem mina misstankar om i vilka kretsar man ska leta, säger han.

Känns det som att polisen tagit det här på allvar?

– Spontant så får jag ju inte den bilden. Samtidigt så vet jag inte vad de har gjort för ansträngningar för att få rätsida på den här händelsen. Men jag har svårt att tro att de har kontrollerat det jag har berättat för dem.

När en förundersökning läggs ned finns möjligheten att överklaga det beslutet. Något som Håkan Slagbrand nu överväger.

– Ja, det är ju en spontan reaktion att göra det, säger han.

Chefredaktörens blogg: Daniel Nordström: Polisen måste inse allvaret

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström är mycket upprörd över beslutet att lägga ned förundersökningen.

– Det är ofattbart att polisen efter så kort tid lagt ner ärendet gällande misshandeln mot Håkan Slagbrand. Det finns ett gott signalement på gärningsmannen, det finns också vittnesuppgifter. Jag kan endast tolka detta som att polisen tyvärr inte har prioriterat detta ärende, säger han.

Han ser de båda attackerna som angrepp mot det fria ordet och tycker att polisen borde gjort mer.

– Det är alltid lika sorgligt när människor misshandlas och det är alltid lika allvarligt när gärningsmän går fria. När en journalist misshandlas är det inte bara ett allvarligt brott mot den enskilde personen och dennes familj, det är också ett angrepp på det fria ordet och vår demokrati. Därför är jag oerhört besviken över att polisen så lättvindigt lägger ner denna utredning. Jag hade förväntat mig betydligt mer av polisen, säger han.

Han får medhåll av Per Hultengård, chefsjurist vid branschorganisationen Tidningsutgivarna – Medier i Sverige.

– Finns det ingen att delge misstanke om brott, så kan och skall det självfallet inte göras. Men det är inte ok att en journalist i Sverige år 2017 misshandlas i sitt hem och att Västerås-polisen – trots signalement och vittnesuppgifter – avskriver det som ett ärende bland alla andra. Det här kräver väsentligt mer av prioriteringar vad gäller polis och åklagares insatser för att komma vidare än att efter några veckor bara avskriva ärendet, säger han i ett pressmeddelande.

Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustavsdotter menar att händelsen måste tas på större allvar än polisen gjort.

– Det här är inte acceptabelt. Hot och hat mot journalister och publicister – som bärare av yttrandefriheten och ytterst det öppna och demokratiska samtalet – är ett pågående samhällsproblem. Och här har det bokstavligen och bevisligen ägt rum – med direkt koppling till den journalistiska gärningen. Det här är inte ett allmänt avskrivningsärende, utan måste tas på större allvar, säger Jeanette Gustafsdotter.

Läs mer: [+] Polisen prioriterar våld mot journalister

Chefredaktörerns blogg: Daniel Nordström: En allvarlig attack mot det fria ordet

Läs mer: Misshandlade journalisten: ”Det var ingen slump att det var jag”