Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmusik kan skada din mentala hälsa

Kan det vara dåligt för hälsan att lyssna på julmusik? Ja, i alla fall om det ingår i din arbetsmiljö rapporterar Sky News.

Julmusiken börjar så sakteliga dyka upp i butikerna. För vissa kan det eviga spelandet av "Mer jul" och "Tänd ett ljus" bli en psykisk påfrestning – för mycket julmusik runt omkring oss kan påverka vår mentala hälsa negativt.

Det menar i alla fall psykologen Linda Blair (som av en ren slump heter så, ni som omedelbart tänker på demoner och exorcism av julsånger).

– De som jobbar i affärer runt jul måste försöka koppla bort julmusiken för om de inte gör det kan de inte fokusera på något annat, säger hon till Sky News.

De personer som bedöms vara mest utsatta är de som jobbar i butiker där ”Bjällerklang” och andra julklassiker hela tiden upprepas i högtalarsystemet.

Linda Blair menar att för mycket av det goda kan göra oss ofokuserade.

– Du förbrukar helt enkelt energi på att försöka att inte höra det du hör.

Även vissa kunder finner julmusiken irriterande. till Sky News säger exempelvis en kund att "den driver henne till vansinne".