Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juni - en sval och blöt månad

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Tittar vi på månaden som helhet så blev juni i huvudsak en sval och blöt månad jämfört med många andra år. Sommaren hade kommit till hela landet redan i maj med undantag för fjällen där snö fortfarande låg kvar.

I Storlien-Visjövalen smälte den sista snön bort den 3:e men det tog ett tag till innan merparten av snön försvann längre norrut. Varm luft passerade kortvarigt då och då men allmänt var det svalare än normalt fram till midsommar då varm luft kom in över hela landet. Men i norr strömmade sval luft åter ner igen medan värmen låg kvar i söder. Under de sista dagarna spreds sig värmen åter upp över norra Sverige. Den 29:e rapporterade Målilla i Småland månadens högsta temperatur med 29 grader.

Regnväder, delvis kraftiga sådana, passerande över Sverige med jämna mellanrum och medförde att det över delar av Götaland, över västra Svealand och över Norrland kom mera regn än normalt. T.ex fick Vitsand i Värmland hela 81 mm den 11:e. Den 18:e kom 68 mm i Höglekardalen samt 50 mm i Sågen i Jämtland och de stora regnmängderna medförde i Åre att både järnvägen och E14 fick stängas för all trafik. Åska förekom framförallt i slutet av månaden och ställde till en del problem. Ett antal hus brann ner och i Lainio den 26:e träffades 2 personer av blixten.