Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juni gick i åskans tecken

Den första av sommarmånaderna har nu passerat och med facit i hand så var den varm och ostadig med mycket åska, fallvindar och lokala skyfall, skriver SMHI:s väderkrönikör.

Det ena lågtrycket efter det andra drog in över landet och samtidigt kämpade kall och varm luft med varandra och redan från början av månaden startade kriget mellan luftmassorna.

Gränszonen mellan dessa hamnade över Sverige och orsakade problem över hela landet med bland annat en hel del åska under större delen av månaden.

Över norra Norrland föll en massa skog i början av juni, troligen pga kraftiga fallvindar som orsakades av åska, till exempel rapporterade Malå-Brännan i Västerbottens län stormbyar på 26 m/s den 4:e.

Den 7:e bildades rikligt med åska över det inre delarna av landet från Skåne och upp till Lappland och antalet urladdningar under detta dygn var det högsta antalet, 41 000 stycken, som observerats sedan starten av blixtlokaliseringssystemet år 2002.

Varmt var det också på många håll och månadens högsta temperatur på 33,5 grader observerades den 10:e i Markusvinsa i norra Norrbotten.

I slutet av månaden stabiliserades äntligen vädret och vi fick en solig och varm avslutning. Som helhet blev månaden varmare än normalt i hela landet och förutom några små områden i mellersta Norrland var den också blötare än normalt.